A klímaváltozás súlyosbíthatja a tornádókat
A klímaváltozás súlyosbíthatja a tornádókat

Az Egyesült Államokban Alabama, Illinois, Mississippi, Tennessee és Arkansas államokon söpört végig tornádó, melynek következtében több ember is életét vesztette. 

Tornádók a világ minden táján előfordulnak, de az Egyesült Államokban a leggyakoribbak. Amerika a világ összes tornádójának mintegy 75 százalékát adja, és évente körülbelül ezer tornádót regisztrálnak. A tornádók leginkább Texastól Dél-Dakotáig húzódó úgynevezett Tornádó Alley régióra koncentrálódnak. A legtöbbjük ártalmatlan, és csak néhány percig tart. A legpusztítóbbak azonban akár órákig is eltarthatnak, több kilométeres körzetben, 480 km/órás sebességűek is lehetnek.

Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás az éghajlatváltozás egyik következménye. A tornádók esetében e kapcsolat kevésbé egyértelmű, de egy új kutatás szerint a változó időjárási minták miatt gyakoribbá válhatnak a tornádók. 

Egy amerikai tanulmány szerint az USA keleti partvidékét sújtó tornádók átlagos éves száma 2100-ra 6,6%-kal fog növekedni, és ez a növekedés részben a felmelegedő levegőnek köszönhető. A viharok ugyanis akkor alakulnak ki, amikor a talajközeli meleg, nedves levegő összeütközik a felső légkörben lévő száraz, hideg levegővel. A meleg levegő felfelé, a hideg levegő pedig lefelé áramlik. A meleg levegő nedvessége kondenzálódik, és csapadékot képez. Mostanra már biztossá vált, hogy a globális hőmérséklet egy évtizeden belül 1,5 Celsius-fokkal fog emelkedni az iparosodás előtti szinthez képest. Ez több meleg levegőt jelent a talaj közelében, ami több légköri instabilitást, több vihart és több tornádót hoz magával.

A tornádószezon jellemzően május elejétől júliusig tart az Egyesült Államokban. Ez azonban meghosszabbodhat, mivel a hűvös telek rövidülnek a klímaváltozás következtében. Az Egyesült Államok déli részein most regisztrálták az eddigi legaktívabb téli tornádószezont. 

Nehéz meghatározni, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lesz a tornádók egyéb kulcsfontosságú jellemzőire, például a szélirányra és -sebességre, de a tudomány jelen állása szerint nincsenek jó előjelek.

(Forrás: euronews)

search icon