A klímaváltozás tönkreteszi a legősibb barlangrajzokat
A klímaváltozás tönkreteszi a legősibb barlangrajzokat

Az indonéz Celebesz szigetének déli részén fekvő mészkőbarlangok falán találhatók az emberiség legősibb művészi alkotásai, melyeket egy friss tanulmány szerint megsemmisüléssel fenyeget a klímaváltozás.

A szigeten található barlangrajzok ősibbek az ismertebb európai alkotásoknál is. Itt található például az első ismert állatábrázolás: a disznót ábrázoló festmény 45 500 évvel ezelőtt került a falra.

A főként növényi pigmentekkel készült képeket nemrég ausztrál és indonéz kutatók vizsgálták meg. A megállapításaik szerint az alkotásokat valószínűleg visszafordíthatatlan károsodások érték, melyért elsősorban a klímaváltozás nyomán szélsőségessé váló időjárás lehet a felelős.

A problémát az okozza, hogy a hőmérséklet és a páratartalom gyors változására a sziklából sók válnak ki, melyek kémiailag gyengítik a mészkövet, így a fal felső rétegei előbb-utóbb leválnak, magukkal rántva a képeket is.

A CNN cikke szerint az európai barlangrajzok jóval védettebbnek számítanak, mert egyrészt a barlangok mélyebb részein helyezkednek el szemben a bejárat közelében elhelyezkedő indonéz rajzokkal, másrészt a mérsékelt éghajlati övben stabilabbak a körülmények, így lassabbak azok a kémiai folyamatok, melyek veszélyeztethetnék a rajzokat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon