A következő nagy ugrás a megújulóknál: az otthoni energiatárolás
A következő nagy ugrás a megújulóknál: az otthoni energiatárolás

Gombamód szaporodnak a napelemes rendszerek. Elterjedésük igazán az elmúlt pár évben robbant be, a következő nagy forradalom pedig már a küszöbön van: a jövőben nem csak a napelemek lehetnek általánosan elterjedtek, de az általuk termelt energia otthoni eltárolása is mindennapossá válhat majd.

Bár ma még igen költségesnek számítanak az otthoni energiatárolási rendszerek, valószínűleg a napelemes megoldásokhoz hasonló utat járhatnak majd be, és a technológia fejlődésével egyre többek számára válnak megfizethetővé.

Ezekre a megoldásokra előbb utóbb mindenképp szükség lesz, hiszen az egyre terjedő megújulók legnagyobb része időjárásfüggő, így teljesítményük nem kiszámítható. Nemrég írtunk is arról, hogy ez milyen nehézségeket jelent a villamosenergia-hálózat üzemeltetése szempontjából.

Még néhány esztendő, és már nem csupán az lesz természetes, hogy napelemes cserepek borítják a tetőket, hanem az is, hogy a garázs kötelező tartozéka az elektromos töltő és a házi energiatároló.

–fogalmaz cikkében Ifj. Chikán Attila

Az egyre bővülő megújuló kapacitás mellé szükség van kiegyenlítésre is, melyet elsősorban olyan erőművek biztosíthatnak, melyek gyorsan képesek alkalmazkodni a változó igényekhez. Ezek jellemzően a gázerőművek lehetnek, azonban ezek építése igen költséges.

Az energiatároló rendszerek hosszabb távon képesek lehetnek helyettesíteni az ilyen erőműveket, hiszen a rendszer ingadozását ezek is ki tudják küszöbölni. Így idővel üzletileg is egyre vonzóbbá válhatnak. (vg.hu)

search icon