A kutatások szerint a megújuló energia egyre olcsóbb lehet
A kutatások szerint a megújuló energia egyre olcsóbb lehet

A számítások azt mutatják, hogy a megújuló energiára való átállással mindenki pénzt takaríthat meg. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetése 2050-ig legalább 12 billió dollárt takarít meg a világnak. A tanulmány így megcáfolja azt a tévhitet, hogy a környezetbaráttá válás gazdaságilag nehéz volna.

A megújuló energia költségei évtizedek óta csökkenő tendenciát mutatnak. Sok esetben már most is olcsóbbak, mint a fosszilis tüzelőanyagok, és a kutatások azt mutatják, hogy az elkövetkező években szinte minden alkalmazási formában olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis tüzelőanyagok. Ha felgyorsítjuk ezt az átmenetet, akkor a költségek is gyorsabban csökkennek.

Elterjedt az a tévhit, hogy a tiszta, zöld energiára való átállás fájdalmas, költséges és áldozatokkal jár mindannyiunk számára – de ez egyszerűen téves

– mondta a tanulmányt vezető Doyne Farmer professzor.

A fosszilis tüzelőanyagokból profitálók gyakran állítják, hogy a tiszta energiára való átállás sokba kerül. Ez elriasztja a befektetőket attól, hogy pénzt öntsenek a zöld technológiákba, és ez a tendencia a pénzt a környezetromboló fosszilis tüzelőanyagokban tartja.

A szél- és napenergia költségei átlagosan évente mintegy 10 százalékkal csökkentek. Ez a csökkenés a kapacitások hatalmas megugrásának tudható be. A napenergia termelése az elmúlt 30 évben évente átlagosan 44 százalékkal nőtt, míg a szélenergia termelése évente 23 százalékkal emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy az árak meredeken csökkennek. Az 1950-es években a napenergia akár tízezerszer drágább volt, mint a szén és a gáz, de ma már jóval olcsóbb.

Eközben a fosszilis tüzelőanyagok ára az inflációval kiigazítva nem csökkent jelentősen az elmúlt 140 évben. Minden jelentősebb változás különböző geopolitikai eseményeknek volt köszönhető, mint például a háború. Ez összességében azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrások olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

forrás: euronews.com/green)

search icon