Végtelen tiszta energia küszöbén állunk?
Végtelen tiszta energia küszöbén állunk?

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium tudósai mérföldkövet értek el a fúziós energia területén. Az áttörésről az energiaügyi minisztérium számolt be, ami alapján most először fordult elő, hogy a fúzió során több energia szabadult fel, mint amennyit a fúzió fenntartása igényelt.

A fúziós energia kapcsán rendszeresen hallani előrelépésekről, sokan mégis úgy gondolják: a technológia örök ígéret marad. Talán ezt most sikerült megcáfolniuk a szakembereknek, sőt, ahogy azt Kimberly Budil, a Lawrence Livermore igazgatója elmondta, a fúziós erőművek kereskedelmi hasznosítására csupán néhány évtizedet kell csak várnunk.

A Nap belsejében óriási gravitációs nyomás és hőmérséklet hatására a hidrogénatomok héliumatomokká egyesülnek, aminek során nagy mennyiségű hő termelődik, és energia szabadul fel. Ezt a folyamatot próbálja reprodukálni a fúziós reaktor.

Elérték a „breakeven” pontot

Mint írják, a kísérleti fúzió során 3,15 megajoule hőenergia szabadult fel, míg ugyanekkor a lézerek által betáplált energia mindössze 2,05 megajoule volt. Persze ez még mindig nagyon kevés, de ahogy arra egy szakértő felhívta a figyelmet, a kísérlet jelentősége mégis óriási, hiszen bebizonyította, hogy „ez nem csak fantázia, mely csak elméletben működik”, hanem a gyakorlatban is megvalósítható.

A technológia ígéretességét egyébként az is mutatja, hogy tucatnyi magáncég foglalkozik a témával. Ilyen például a Focused Energy, mely az elmúlt éveke mintegy 5 milliárd dollárnyi támogatást gyűjtött össze. A következő évtizedek munkája teheti lehetővé, hogy egyszer valóban a tiszta fúziós energiára alapozhassunk – addig viszont még le kell vezényelnünk egy sikeres zöld átállást.

search icon