A légkörre gyakorolt hatások megismerése

A légkörre gyakorolt hatások megismerése
A légkörre gyakorolt hatások megismerése

Ebben a hónapban indul egy új projekt, amelynek célja, hogy a tudósok jobban megértsék az űridőjárás és az éghajlatváltozás légkörre gyakorolt hatását.

A British Antarctic Survey egy csapata a Leedsi Egyetem és a Bath-i Egyetem munkatársaival közösen 2 millió font támogatást kapott, hogy kidolgozzák a légkör középső/felső szakaszának, az úgynevezett mezoszféra és alsó ionoszféra MLTI régiójának jobb előrejelezhetőségéhez vezető utat.

Ahhoz, hogy az űridőjárás és az éghajlat változékonyságának a légkörre gyakorolt hatásait pontosan meg lehessen jósolni, a kutatóknak a légkör egészének ábrázolására van szükségük. Az MLTI régió (~50-120 km magasságban) a légkör legkevésbé ismert régiója, ez a kritikus határ két tartomány (az éghajlati és az űridőjárási tartomány) között. Amikor az egész légkörben uralkodó viszonyokat próbáljuk modellezni és előre jelezni, az MLTI-t övező ismeretek hiánya akadályozza a jövőbeli előrelépéseket.

A Meso-S2D (Mesospheric sub-seasonal to decadal predictability) elnevezésű projekt célja az MLTI változékonyságának számszerűsítése és fizikai mozgatórugóinak meghatározása.

Forrás (enn.com)

search icon