A legrégebbi várost készül elnyelni a tenger

A legrégebbi várost készül elnyelni a tenger
A legrégebbi várost készül elnyelni a tenger

Világszerte egyre több part menti települést fenyeget az emelkedő tengerszint. A klímaválsággal is összefüggésben lévő probléma lassan végveszélybe sodorja az amerikai St. Augustine-t.

A SeaLevelRise adatai szerint a Florida körüli tengerszint emelkedési üteme egyre gyorsul, és a következő évtizedre elérheti a 30 cm-t, 2060-ra pedig a 90 cm-t is. A félsziget északkeleti partján fekvő St. Augustine ezzel végveszélybe kerülne.

A várost így is rendszeresen, évi 12-16 alkalommal sújtja az áradás, mely legutóbb szeptemberben, a felerősödő árapály jelenség illetve egy óriási felhőszakadás párosulásával igen súlyos problémát okozott.

A St. Augustine-t spanyol hódítók alapították 1565-ben, így a legrégebbi, folyamatosan lakott európai eredetű település az USA-ban. Ennek megfelelően a helyeik legfőbb bevételi forrása a történelmi emlékeket látogató, évi több millió turista.

Ez is veszélybe kerülhet, mert az ismétlődő áradások tönkretehetik az idegenforgalmat. A város közmunkáiért felelős szakember úgy nyilatkozott a Guardian-nek, hogy a vízszint emelkedésével a jövőben a hétköznapi árapály jelenség is kiválthat a szeptemberihez hasonló áradásokat.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

search icon