A madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot épített az MVM a Szegedi Vadasparkban
A madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot épített az MVM a Szegedi Vadasparkban

Az elektromos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot alakított ki az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Szegedi Vadasparkban – írja az MTI.

Szabó Attila, az energetikai cég regionális üzemvezetője a bemutató hétfői átadásán azt mondta, tevékenységük során kiemelkedően fontos szempont a fenntarthatóság, azon belül is a természetvédelem, a madárvédelem.
    

A vállalat komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy meglévő hálózatai madárbarátabbak legyenek. Ebben partnerek voltak a nemzeti parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szegedi Vadaspark is.
    

A MVM Démász Áramhálózati Kft. 2017 óta több légvezetékes hálózatot földkábelesített a túzokok védelme érdekében, ezzel nagyobb életteret biztosítva a ritka és veszélyeztetett madárfaj egyedei számára

– tudatta az üzemvezető.
   

 A mintahálózaton látható madárvédelmi eszközök közül Szabó Attila kiemelte a gólyák számára biztonságos költőhelyet teremtő fészekemelőt, az oszlopokra szerelhető szalakótaodút, valamint azt a cég által fejlesztett és a vadasparkkal közösen tesztelt V-fejszerkezetet, amely megóvja a nagyobb testű madarakat, ugyanakkor lehetőséget kínál a kisebbek számára a megpihenésre – tájékoztat az MTI.
   

Veprik Róbert a vadaspark igazgatója beszámolt arról, hogy 1997 óta a vadaspark úttörő természetvédelmi munkát végez. A park a Természetvédelmi mentőközpontjába folyamatosan fogadja az áramütött madarakat, illetve a balesetet szenvedett védett állatokat.
    

Az MVM csoport folyamatos erőfeszítéseket tesz az ilyen balesetek elkerülése érdekében. Az ehhez szükséges fejlesztésekben a Szegedi Vadaspark is részt vesz, segítve megtalálni az új technikai lehetőségeket

– közölte a szakember.
    

Az állatkertben megépített mintahálózaton a látogatók megismerhetik azokat a megoldásokat, melyeket a madárvédelem érdekében alkalmaznak az elektromos hálózatokon. A szabadvezetékek láthatóságát javító vagy az áramütések elkerülését célzó eszközök pontosan olyanok, mint a hálózatokon, csak a vendégek számára is látható magasságban helyezték el azokat – tudatta az igazgató.

Az igazgató elmondása szerint az cég támogatta egy röntgenberendezés megvásárlását is, amely a mentőközpontba kerülő állatok vizsgálatát segíti.

(MTI)

search icon