A megújuló energiával ezermilliárdokat lehetne megtakarítani egy új tanulmány szerint
A megújuló energiával ezermilliárdokat lehetne megtakarítani egy új tanulmány szerint

Az olyan zöld energiák, mint a szél- és napenergia költségei évtizedek óta csökkennek. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérés 2050-ig akár 12 milliárd dollárt is megtakaríthat a világnak.

A jelentés szerint téves és pesszimista azt állítani, hogy a tisztább energiaforrásokra való gyors áttérés drága lenne. Az energiaellátás miatti növekvő aggodalmak miatt a gázárak az egekbe szöktek. A kutatók szerint azonban a megújuló energiaforrások csökkenő költségei miatt a környezetbarátabbá válás most gazdaságilag is megéri.

Még ha az ember klímatagadó is, akkor is támogatnia kell azt, amit mi képviselünk – mondta Doyne Farmer professzor, az Oxford Martin School Institute for New Economic Thinking intézetének munkatársa a BBC Newsnak.

A központi következtetésünk az, hogy teljes gőzzel haladnunk kell a zöld energiára való átállással, mert ezzel pénzt takaríthatunk meg  – mondta.

A jelentés megállapításai a megújuló energiaforrások és a fosszilis tüzelőanyagok történelmi áradatainak vizsgálata alapján készültek. Ezután modellezték, hogy a jövőben várhatóan hogyan fognak változni. A fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó adatok 2020-tól több mint 100 évre nyúlnak vissza, és azt mutatják, hogy az infláció és a piaci ingadozások után az árak nem sokat változtak.

A megújuló energiaforrások csak néhány évtizede léteznek, így kevesebb adat áll rendelkezésre. Ez idő alatt azonban a technológia folyamatos fejlődése azt jelentette, hogy a nap- és szélenergia ára gyorsan és folyamatosan, évente közel 10%-kal csökkent. A jelentés feltételezése, miszerint a megújuló energiaforrások ára tovább fog csökkenni, valószínűségi modellezésen alapul, amely arra vonatkozó adatokat használ fel, hogy a hatalmas beruházások és a gazdaságossági előnyök hogyan tették olcsóbbá a hasonló technológiákat.

A szél- és napenergia már most is a legolcsóbb megoldás az új energiaprojektek esetében, de továbbra is kérdéses, hogyan lehet a legjobban tárolni az energiát és kiegyensúlyozni a hálózatot, amikor az időjárás változásai miatt csökken a megújuló energiaforrások teljesítménye.

A jelentés szerint az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) előrejelzései, amelyek szerint a globális hőmérséklet-emelkedés 2 fok alatt tartásának költsége 2050-re a GDP csökkenésével járna, túl pesszimisták voltak. A megújuló energiaforrásokra való áttérés a jelentés szerint valószínűleg nettó gazdasági haszonnal járna.

(forrás: www.cell.com )

search icon