A melegebb nyarak hatására nő a bőrrákos megbetegedések száma

A melegebb nyarak hatására nő a bőrrákos megbetegedések száma
A melegebb nyarak hatására nő a bőrrákos megbetegedések száma

Szakértők szerint az éghajlati válság okozta magasabb nyári hőmérséklet a bőrrákos megbetegedések, például a melanoma előfordulásának növekedését fogja elősegíteni.

Az Egyesült Királyságban a múlt hónapban az eddigi legmagasabb, 40,2 Celsius-fokos hőmérsékletet mérték, miközben az éghajlatkutatók hangsúlyozták, hogy a hőhullám nem egyszeri eset, és a magas hőmérséklet valószínűleg gyakoribbá válik.

Most az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy ha az emberek több időt töltenek a napon, nagyobb mértékben vannak kitéve az UV-sugárzásnak.

Melanomás betegeket kezelő klinikusként határozottan aggódom amiatt, hogy a forróbb nyarak tartós tendenciája több melanomás esethez és több melanoma okozta halálesethez fog vezetni” – mondta Sarah Danson, a Sheffieldi Egyetem orvosi onkológia professzora.

A Cancer Research UK adatai szerint az 1970-es évek óta több mint háromszorosára nőtt a bőrrák halálozási aránya az Egyesült Királyságban a férfiak körében, és a nők körében is növekedést regisztráltak.

Dann Mitchell professzor, a Bristoli Egyetem éghajlatkutatási szakértője megjegyezte, hogy a melegebb időjárás és az egészség közötti kapcsolat közvetett lehet.

Az éghajlatváltozás egyik legegyértelműbb jele a melegebb hőmérséklet, nemcsak nyáron, hanem egész évben” – hangsúlyozta. „Ez a hőmérsékletváltozás a viselkedési mintákat is megváltoztatja, és az emberek hajlamosak többet kimenni a szabadba, amikor meleg van. Ez azt eredményezi, hogy egész évben több napfénynek vannak kitéve, és ami döntő fontosságú, hogy a napfény UV része, amely a bőrrák ismert kockázati tényezője, nagyobb arányban éri őket.”

Számos lépést lehetett tenni a napozás csökkentése és a leégés elkerülése érdekében, beleértve a délelőtt 11 és délután 3 óra közötti teljes napfénytől való távolmaradást, az árnyékban ülést, az inggel és sapkával való fedést, valamint a naptej használatát és újbóli felvitelét.

Bárki, aki aggódik egy új vagy változó anyajegy miatt, azonnal keresse fel háziorvosát, mivel a korai diagnózis nagyon fontos, és rendelkezésre állnak a kezelések” – tette hozzá.

Forrás (theguardian)

search icon