A metánkibocsátás csökkentése létfontosságú a klímacélok eléréséhez
A metánkibocsátás csökkentése létfontosságú a klímacélok eléréséhez

A fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását a legkönnyebb megfékezni, mégis több országban tervben van az ágazat bővítése. A metán sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, 20 év alatt 80-szor hatékonyabban tartja meg a hőt. Ez a hatás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a környezetváltozás folyamata átbillenjen a kritikus ponton.

A metán mennyisége a légkörben az iparosodás előtti szint két és félszerese, és továbbra is folyamatosan növekszik. Kevés remény van arra, hogy a 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk a célértéket, hacsak a metánkibocsátást nem csökkentjük drasztikusan mihamarabb, de mindenképpen ebben az évtizedben.

A metán sok helyről származik, kevesebb mint fele természetes forrásból, például vizes élőhelyekről, a többi pedig emberi tevékenységből. Főként a mezőgazdaságból, az olaj- és gázkitermelésből, valamint hulladéklerakókból.

A legkönnyebben ellenőrizhető kibocsátás a fosszilis tüzelőanyag-ágazatból származik, amely a metán- vagy földgázkibocsátás mintegy negyedét termeli. Az USA-ban és Oroszországban a régi olajkutakból vagy a meglévő csővezetékekből származó szivárgások olyan nagyok, hogy az űrből is láthatóak. Ezeknek a környezetre gyakorolt káros hatása akár visszafordíthatatlan is lehet, ezért lenne szükség a kibocsátás mihamarabbi csökkentésére.

Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy 2030-ra nullára csökkenti az olajkitermelés során a metán pazarló fáklyázásából és kiengedéséből származó kibocsátást. Mivel a gáz ára az ukrajnai háború februári kezdete óta igen jelentősen megemelkedett, érdemes lehet a termelő országoknak minden termálgázt felfogni és értékesíteni.

Azt azonban, hogy ezeket a kibocsátáscsökkentést támogató intézkedéseket hogyan fognak működni, még nem lehet tudni. A brit kormánynak az olaj- és gázágazat gyors bővítésére irányuló terve mellett ezek könnyen lehet, hogy nem fognak tudni megvalósulni. A brit kormány még nem hozta nyilvánosságra a fosszilis energiaforrások iparának bővítési terveit. Ezektől nagyban függhet az, hogy elindulhat-e a fenntarthatóság irányába az ország ipara.

(forrás: theguardian.com)

search icon