A napelempiac nagyrészt Kína kezében van
A napelempiac nagyrészt Kína kezében van

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint sokszínű napelempiacra lenne szükség, most ugyanis túlságosan függünk egyetlen országtól. A szervezet friss jelentésében kiemeli, a nettó nulla kibocsátásra való biztonságos átmenet biztosításához fokozott erőfeszítésekre lesz szükség a napelemek globális gyártásának bővítésére és diverzifikálására.

A napelempiac globális ellátási láncai jelenleg erősen Kínában összpontosulnak. Az ázsiai ország az elmúlt években csökkentette a napelemek gyártási költségeit, ezzel pedig versenyelőnyre tett szert. Bár az árak csökkenése elősegítette a létfontosságú technológia gyors terjedését, ugyanakkor szinte monopol helyzetbe hozta Kínát.

Korábban jelentős gyártási kapacitások voltak Európában, Japánban és az Egyesült Államokban, ez azonban az elmúlt évtizedben megváltozott, és a gyártás áttevődött Kínába. A jelentés szerint az ország részesedése a napelemek valamennyi kulcsfontosságú gyártási szakaszában ma meghaladja a 80%-ot, és néhány kulcsfontosságú alkatrész esetében a jelenlegi gyártási kapacitás bővülése alapján a következő években több mint 95%-ra fog emelkedni.

Az ilyen fokú koncentráció azonban semmiképp sem nevezhető szerencsésnek. Az orosz-ukrán háború felhívta a figyelmet arra, hogy nem jó, ha bárki is monopóliumot élvez egy-egy energiaforrás, vagy az annak kihasználásához szükséges gyártási kapacitás felett.

Kína kulcsszerepet játszott a napelemek költségeinek csökkentésében, ez egyértelműen számos előnnyel jár a tiszta energiára való átállásnál. Ugyanakkor a globális ellátási láncok földrajzi koncentrációjának szintje olyan potenciális kihívásokat is jelent, amelyekkel a kormányoknak foglalkozniuk kell.

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója

Az IEA számítási szerint, ha 2050-re globálisan el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást, ahhoz 2030-ra több mint négyszeresére kell növekednie a villamosenergia-kapacitásoknak világszerte. Ennek kiszolgálásához viszont új napelemgyárakra lesz szükség, mely megadja az esélyt az ellátási láncok diverzifikációjára.

A tiszta energiára való átállás felgyorsítása világszerte további terhelést jelent ezekre az ellátási láncokra a növekvő kereslet kielégítése miatt, de ez más országok és régiók számára is lehetőséget kínál a termelés diverzifikálására és annak ellenállóvá tételére.

– tette hozzá a szakember

Épp a napokban írtunk azonban arról, hogy a nyersanyaghiány, a napelem esetében a réz szűkössége gátat szabhat a gyors energia átmenetnek, illetve a gyártási kapacitások bővülésének. (nrgreport.com)

search icon