A Nemzeti Környezetvédelmi Program biztosítja az ország környezeti állapotának javítását
A Nemzeti Környezetvédelmi Program biztosítja az ország környezeti állapotának javítását

Az 5. Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP) célja Magyarország környezeti állapotának javítása, a magyar családok és közösségek egészségének, valamint életminőségének védelme, a természeti értékek, erőforrások megóvása, továbbá a gazdaság zöldítése és körforgásos működésének erősítése.  

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa azon országai közé kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni, biztonságos és tiszta környezetben – írta az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Arról is beszámoltak, hogy az 5. NKP épít az elmúlt időszak eredményeire, hiszen 2015 és 2020 között nőtt a hulladék hasznosítási aránya, bővültek a zöld közlekedési lehetőségek és növekedett a környezettudatos fogyasztás iránti igény.  

Javult a kémiai ivóvízminőség, nőtt a csatornahálózatba kötött lakások és a megfelelően tisztított szennyvíz aránya, valamint közel két és félszeresére emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek nagysága  

– mondta el Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

A program intézkedései a környezeti előnyök mellett hozzájárulnak az erőforrás-függőség csökkentéséhez és a versenyképesség növeléséhez is. Kiemelt célkitűzése, hogy növekedjen a hulladék hasznosításának aránya és csökkenjen az illegális hulladék mennyisége, valamint szélesebb körben elterjedjen a fenntartható életmód és fogyasztás. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a légszennyezőanyagok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és elősegítse a biológiai sokféleség megőrzését, és a károsodott környezet helyreállítását, bővüljenek a környezetbarát közlekedési lehetőségek, valamint növekedjen a megújuló energiaforrások használata – írta a minisztérium. 

Hozzátették, ezt segítik az Európai Unió 2021-27-es hosszú távú költségvetési periódusának forrásai is, amelyekből a kormány jelentős összeget tervez fordítani a vízgazdálkodásra, a körforgásos gazdasági rendszerek kialakítására és a fenntarthatóságra, a megújuló energiagazdálkodásra, valamint a környezet- és természetvédelem egyéb kiemelt területeire. 

Magyarország környezetpolitikai céljainak és intézkedéseinek átfogó keretét 1997 óta a hatéves időtartamokra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programok jelentik. Az előző időszakot meghatározó 4. környezetvédelmi program eredményeiről szóló összefoglaló jelentést az új programmal együtt fogadta el az Országgyűlés.  

(Energiaügyi Minisztérium)  

search icon