A pakisztáni árvizek és a klímaváltozás kapcsolata
A pakisztáni árvizek és a klímaváltozás kapcsolata

A pakisztáni pusztító árvizek figyelmeztető jelek a világ számára az éghajlatváltozás jelentette veszélyekre – állítják a szakértők. A rekordmennyiségű esőzés bármelyik országot romba döntené, nem csak a szegényebb nemzeteket – nyilatkozta egy klímakutató.

Az emberekre gyakorolt hatások egyértelműek – pénteken újabb 2000 személyt mentettek ki az árvizekből, miközben a miniszterek élelmiszerhiányra figyelmeztetnek, miután az ország termésének csaknem felét elmosta a víz.

Az igazságtalanság érzése erősen jelen van az országban. Pakisztán kevesebb mint 1%-kal járul hozzá a bolygónkat felmelegítő üvegházhatású gázok globális kibocsátásához, de földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívül érzékeny az éghajlatváltozásra.

Az ország a földbolygónak egy olyan pontján fekszik, amely két nagy időjárási rendszer súlyát viseli. Az egyik magas hőmérsékletet és szárazságot okozhat, mint például a márciusi hőhullám, a másik pedig monszun esőzéseket. Lakosságának többsége az Indus folyó mentén él, amely a monszun esőzések idején megduzzad és eláraszthatja az országot.

Az éghajlatváltozás és az intenzívebb monszunok közötti kapcsolat tudományos alapja igen egyszerű. A globális felmelegedés hatására a levegő és a tengerek hőmérséklete emelkedik, ami nagyobb kipárolgáshoz vezet. A melegebb levegő több nedvességet képes megtartani, így a monszun esőzések intenzívebbé válnak.

A tudósok előrejelzése szerint az éghajlatváltozás miatt a nyári monszunszezon átlagos csapadékmennyisége növekedni fog – magyarázza Anja Katzenberger, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet munkatársa.

Pakisztánt azonban valami más is érzékennyé teszi az éghajlatváltozás hatásaira: hatalmas gleccserei. Az északi régiót néha a „harmadik pólusnak” is nevezik – itt több gleccserjég található, mint bárhol máshol a világon a sarkvidékeken kívül.

A világ felmelegedésével a gleccserjég is olvad. A pakisztáni Gilgit-Baltisztán és Khyber Pakhtunkhwa régiókban a gleccserek rohamosan olvadnak, és több mint 3000 tavat hoztak létre. Ezek közül mintegy 33-at fenyeget a hirtelen átszakadás veszélye, ami több millió köbméternyi vizet és törmeléket szabadíthat fel, veszélyeztetve 7 millió embert.

Forrás (bbc.com)

search icon