A paradicsomleven túl – Paradicsom tartósítása az aszalástól a lekvárig

A paradicsomleven túl – Paradicsom tartósítása az aszalástól a lekvárig
A paradicsomleven túl – Paradicsom tartósítása az aszalástól a lekvárig

A paradicsom óriási kedvenc: a legtöbb kertben és sok erkélyen találkozhatunk vele. Ez nem véletlen, hiszen sokoldalú, finom és bárhol termeszthető. Azonban a legtöbben a paradicsomszószig vagy a paradicsomléig jutnak, holott rengeteg alternatív felhasználási és tartósítási módja is van ennek a finomságnak: ezekből mutatok néhányat.

Idén csodás paradicsompalántáim voltak: erősek, szépek, nagy reményekkel vágtam bele a szezonba. Aztán a sok gondoskodás eredményességét keresztülhúzták a poloskák és a bagolylepke hernyója. Augusztus végére odáig jutottam, hogy hiába a sok erős tő, a termés katasztrofális. Amit nem a poloskák szívtak szét, azt a hernyók tették tönkre. A vegyszermentes megoldások nem váltak be, permetezni pedig semmiképp nem fogok. Természetesen én magam is több hibát vétettem: túl sűrűn ültettem a palántákat, egy idő után emiatt kezelhetetlenné váltak, és nincs az a kártevő, aki ellen tudott volna állni ennek a kánaánnak. Miért írom le mindezt? Mert látom, hogy sokan hasonló sorsra jutottak, és hátha más is okul a hibáimból, sőt, talán együtt is érez velem.

Egyáltalán nem hívtam őket, mindent tönkretettek.
Kép: canva

Mindennek ellenére azért jócskán tudok menteni a termésből, de a nagy termés elmaradt, így teljesen kizárt, hogy paradicsomlevet főzzek be. Más, alternatív megoldásoknak azonban szívesen és gyakran próbálok helyet adni a konyhámban. Az alábbi három kipróbált receptet elsősorban sorstársaimnak ajánlom.

Napon szárított paradicsom

A koktélparadicsomok mennybemenetele: a legjobb, hogy csak só és napfény kell hozzá. A boltban is kapható aszalt paradicsom, ám ha összeadjuk, mennyi energiát igényel a saját paradicsom napon szárítása (semennyit), és mennyibe kerül a bolti verzió, hamar kijön a matek. Érdemes otthon szárítani a kis koktélokat ahelyett, hogy költenénk rá.

Mi kell hozzá?

Egy tepsi, egy sütőpapír és . A papírra fektesd a félbevágott parikat, magos felükkel felfelé. Ezután sózd meg őket, és tedd ki a napra. Tapasztalataim alapján 3–4 nap alatt csodásan kiszikkadnak, és utána mehetnek az olajba. Éjszakára érdemes bevinni őket, illetve van, aki le is takarja az aszalni valót. A kertünk biodiverzitását tekintve nekem is le kellett volna, de valahogy békén hagyták a rovarok a kis paradicsomokat.

Csodálatos finomság a napon szárított paradicsom.
Kép: canva

Paradicsomlekvár

A hibás, rágott, csúnyább paradicsomok tökéletesen megfelelnek lekvárnak. Tavaly hatalmas sikert arattam vele, most pedig a következő adag várja, hogy befőzzem. Nagyon finom. Kenyérre kenve, tésztára öntve, levesbe vagy mártásba keverve is kiválóan feldobja az ételt.

Mi kell hozzá?

  • 2 kg érett paradicsom,
  • 150 g cukor,
  • 170 ml citromlé,
  • 1 ek reszelt gyömbér,
  • 1,5 tk só,
  • 0,5 tk kömény,
  • 0,5 tk pirospaprika,
  • 2 gerezd fokhagyma.
A paradicsomlekvárt imádni fogod.
Kép: canva

Az első lépés a paradicsomok felaprítása. Ezután a gyömbért kell megtisztítani és lereszelni, majd a nagy lábosban mindent összekeverni. Forrald fel, és 1–1,5 óráig párold rendszeresen kevergetve! A lényeg, hogy fogyjon a nedvesség. Ezután jól fertőtlenített üvegekbe kell tölteni a lekvárt, majd hűtőben 2 hónapig, fagyasztva 6 hónapig tárolhatod.

Fermentált paradicsom

Szintén a koktélok ellen követtem el ezt: rendkívül gyorsan megvan, izgalmas ízű, és sok mindenhez használható. Melegszendvicsre, pizzára, szószként; sokkal különlegesebb ízvilágot képvisel a sima szósznál.

Mi kell hozzá?

Egy jól záródó üvegre mindenképpen szükséged lesz. Emellett jól megtisztított paradicsomokra, sóra, vízre, borsra és bazsalikomra lesz szükség, bár ez utóbbi opcionális.

Sokféleképpen fűszerezheted.
Kép: canva

Az üvegeket alaposan fertőtlenítsd ki! Ezután forrald fel a vizet! Egy literbe 2 kanál só kell, a lényeg, hogy sós legyen az oldat. Ezután a paradicsomokat, a fűszereket tedd az üvegbe, és öntsd nyakon a parikat! Alaposan zárd le az üveget, és várj pár napot: a fermentáció során különleges, savanykás-édes ízű finomsággá válnak paradicsomok.

A paradicsom tehát sokkal több annál, mint amire elsőre gondolnál. Rengeteg finomságot készíthetsz belőle, akkor is, ha olyan silány a termésed, mint az enyém. Az idei év kudarcba fulladt, de ami menthető, abból finom és különleges dolgokat fogok készíteni: ha neked is így sült el a szezonod, ne csüggedj, használd fel, amit lehet!

Kiemelt kép: canva

search icon