A pingvinürülék kulcsfontosságú lehet a bolygó túléléséhez
A pingvinürülék kulcsfontosságú lehet a bolygó túléléséhez

Tudósok állítják, hogy a pingvinpopulációk erőteljes csökkenése veszélyezteti az óceánok azon képességét, hogy hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyeljenek el és védekezzenek a globális felmelegedés ellen. Az állszíjas pingvinek ugyanis döntő szerepet játszanak a tengerek vasszintjének fenntartásában azáltal, hogy a vízbe és a víz közelébe ürítenek.

A spanyolországi Andalúziai Tengeri Tudományok Intézetének biológusai szerint a vas kulcsfontosságú a planktonok növekedéséhez, a magasabb planktonszint pedig hozzájárul a tengeri élővilág gyarapodásához. A világ óceánjai évente az emberi szén-dioxid-kibocsátás mintegy 30%-át veszik fel, a planktonok ebben is szerepet játszanak.

Mark Moore, a Southamptoni Egyetem professzora azt állítja, a pingvinek egyfajta „tartályként” működnek, eltárolják a vasat, amit aztán később a vízbe pumpálnak, hozzájárulva ezzel a planktonok növekedéséhez. Évente 521 tonna vasat segítenek ilyen módon újrahasznosítani.

A pingvinek csökkenő egyedszáma azonban aggodalomra ad okot, populációjuk az 1980-as évek óta 50%-kal fogyatkozott meg az éghajlatváltozás miatt, ráadásul nem is párosodnak eleget.

(Forrás: Daily Star)

search icon