A pompás királylepkék populációja évek óta tartó hanyatlás után újra virágzásnak indult

A pompás királylepkék populációja évek óta tartó hanyatlás után újra virágzásnak indult
A pompás királylepkék populációja évek óta tartó hanyatlás után újra virágzásnak indult

A pompás királylepke populáció az elmúlt években zuhanásszerűen csökkent, mivel az egyedek az éghajlati válsággal és a káros növényvédőszer-használathoz való alkalmazkodással küszködnek elterjedési területükön. Tavaly Kalifornia egész partvidékén kevesebb, mint 2000-et számoltak össze, ami a valaha mért legalacsonyabb szám. Viszont a hálaadás körüli hivatalos éves számlálás előtti korai adatok azt mutatják, hogy ezek a lepkék ismét megszaporodtak. De sajnos még az exponenciális növekedés ellenére is messze elmarad a populáció az egykor normális számoktól.

„A vándorlás nem szűnt meg, amitől néhányan féltek” – mondja Emma Pelton, a Xerces Society, a gerinctelenek védelmével foglalkozó szervezet vezető természetvédelmi biológusa. „Egykor 4-10 millió lepke ékesítette Kalifornia partjait, majd az 1990-es évek végére ez alig több mint egymillióra csökkent. Az ezt követő évtizedekben a populáció 200 000 körül állt meg. A pompás királylepkék rugalmasak és alkalmazkodóképesek, de továbbra is nagy kihívásokkal kell szembenézniük. Az idei fellendülés a korábbi populációs szintekhez képest csekély, de mindenképpen reményre ad okot, hogy még nem késő” – teszi hozzá Pelton.

A faj éves vándorlását még mindig sok titok övezi. Minden évben az égi iránytűt követve a Sziklás-hegységből nyugat felé tartanak a tengerpart felé. Figyelemre méltó, hogy a lepkék minden egyes generációja minden évben visszatér ugyanazokba a part menti ligetekbe, néha még ugyanarra a bizonyos fára is. A kaliforniai állami parkok együttműködnek az érdekvédelmi szervezetekkel, hogy barátságos környezetet teremtsenek számukra. Ez azt jelenti, hogy több nem őshonos eukaliptuszfát ültetnek, amelyeken a lepkék szívesen tanyáznak.

A hirtelen növekedés oka továbbra is rejtély, de az, hogy mi okozta a hanyatlásukat, egyértelmű. Az Amerikai Egyesült Államok füves ökoszisztémáiban található történelmi élőhelyeik pusztulnak. A kereskedelmi célú mezőgazdasági területeket egyre inkább halálos növényvédő szerekkel kezelik. És mivel a pompás királylepkék érzékenyek a hőmérséklet ingadozásaira, sebezhetőek az éghajlatváltozással szemben is.

A lakosság tagjai önkéntesen is részt vehetnek Kaliforniában a királylepkék megfigyelésében. Mindenki egyénileg is tehet ezért a fajért, ha őshonos nektárnövényeket ültet, és korlátozza a növényvédő szerek használatát. Az ígéretes számok azt mutatják, hogy a kis változtatásoknak nagy hatása lehet.

„A fő üzenet számomra az, hogy van remény” – mondta Pelton, megjegyezve, hogy a pompás királylepkék arra inspirálták a közösséget, hogy újragondolják, hogyan látják a rovarokat. A biológiai sokféleséggel kapcsolatos valós válság, amellyel szembe kell néznünk, nagyon sötétnek tűnhet, de a probléma nem megoldhatatlan, és változtathatunk rajta. Még van időnk cselekedni.”

Forrás (theguardian)

search icon