A rakétakilövések veszélyeztetik az őshonos állatfajokat
A rakétakilövések veszélyeztetik az őshonos állatfajokat

A rakétakilövések kihalási szintű veszélyt jelentenek a Dél-afrikai Köztársaság déli emu-madarára, figyelmeztetnek a természetvédők. Ausztrália környezetvédelmi minisztere idő közben a tervezett rakétakilövőhely miatti aggodalmak közepette veszélyeztetett madárként sorolhatja be a madarat.

A Dél-Ausztráliában, a Eyre-félszigetre tervezett rakétakilövések miatt veszélyben van a déli emu-sárkány nevű madárfaj, Ausztrália egyik legkisebb madárfaja. A természetvédők attól tartanak, hogy a rakétakilövések miatt veszélyben van az aprócska faj, és napokon belül veszélyeztetettnek minősülhet.

Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Tanya Plibersek fontolgatja, hogy az országos státuszt veszélyeztetettre emeli. Ez a változás a rakétaprojektek engedélyezése és a finanszírozási döntések szempontjából is fontos lenne. A Southern Launch rakétaindító létesítménye az Eyre-félsziget csúcsán, a Whalers Way-nél található, amely a faj túlélése szempontjából kulcsfontosságú élőhely.

Eközben a környezetvédelmi miniszter a rakétaindító hely általános jóváhagyását vizsgálja a környezetvédelmi és biológiai sokféleség megőrzéséről szóló törvény alapján

 – írja cikkében Tory Shepherd.

A Nature Conservation Society of SA szerint az emberek által okozott zavarás, beleértve a zajt, és a rezgést, valamint a bozóttüzek megnövekedett kockázatát, rendkívüli veszélynek teszi ki az itt élő madarakat. Julia Peacock, a társaság munkatársa elmondta, hogy ez egy nagyon érzékeny hely, számos környezetvédelmi okból pedig igen értékes.

A Southern Launch már korábban is rakétaindításokat végzett egy magánterületen lévő űrrepülőtéren. A vállalat állandó létesítmény működtetésére nyújtott be kérelmet, eközben a Southern Launch vezérigazgatója, Lloyd Damp elmondta, hogy a vállalat kiemelkedő független szakértőket bízott meg a környezeti hatásvizsgálat lefolytatására.

A dél-ausztráliai Zöldek képviselője, Tammy Franks vizsgálatot sürget a kilövőhely eredeti jóváhagyásának ügyében. Azt mondta, hogy bár támogatja az űripar fejlesztését, a Whalers Way területe egyedülálló ökoszisztémát őriz, így alternatív helyszínt kell találni helyette. Ugyanakkor aggódott a környező tengeri területek, valamint a veszélyeztetett fajokra gyakorolt hatások miatt.

(forrás: theguardian.com)

search icon