A sarkvidék a szemünk láttára változik át
A sarkvidék a szemünk láttára változik át

A kutatók szerint nem egyszerűen csak melegszik az Északi-sarkvidék, de teljesen új éghajlat kezd kialakulni az üvegházhatású gázok kibocsátása nyomán, miközben az idei a valaha volt egyik legmelegebb év volt a térségben a mérések kezdete óta.

Az Északi-sarkvidék melegedési üteme nagyjából a globális átlag duplája – derült ki az amerikai Nemzeti Óceán és Légköri Igazgatóság (NOAA) friss éves beszámolójából.

A helyzetet jól példázza, hogy a sarkkörön túli, szibériai Verhojanszkban júliusban 38 Celsius fokot mértek. Ez a valaha mért legforróbb hőmérséklet a világnak ebben a régiójában.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Ha nem lassítjuk a felmelegedést az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésével, akkor növeljük az első „jégmentes nyár” bekövetkezésének esélyét, és a sarkvidék gyors éghajlatváltozása továbbra is kihat majd a teljes földi rendszerre.

Zack Labe, a Colorado-i Állami Egyetem kutatója

Az egyik kutató szavai szerint az idei a lélegzetelállító változások újabb éve volt. Kanadában például összeomlott az ország utolsó érintetlen selfjege, miután területének nagyjából 40%-át veszítette el két nap alatt. Közben a térség növényeinek növekedése, vagy például az íjas bálnák viselkedése is megváltozott.

A sarkvidéki változás drasztikusságát az is jól mutatja, hogy a jövőben az idei kritikusan kevés jég nagynak tűnik majd, az rekord meleg hőmérséklet pedig hűvösnek, legalábbis, ha nem változtatunk hamarosan.

Forrás: Guardian

search icon