A sörgyártó sörfőzés során keletkezett hulladékot alakít át farmerré
A sörgyártó sörfőzés során keletkezett hulladékot alakít át farmerré

Egy japán sörgyártó upcycling technológiával a sörfőzés során keletkező hulladékot kék farmernadrággá alakítja, ezzel új rajongókat szerezve a cégnek.

Míg a sörfőzés melléktermékeit, például a maláta hordalékát gyakran kidobják, a Sapporo Breweries nemrég megtudta, hogy az üledékből ruházat is készülhet – számolt be a Nikkei Asia.

A különleges farmerek elkészítéséhez a Sapporo Breweries a sörgyár tokiói központjától mintegy 1000 mérföldre délnyugatra fekvő Okinawán található Shima Denim Works vállalattal működött együtt.

A Shima Denim Works, amely már jártas az élelmiszer-feldolgozási hulladékok ruházati célú újrahasznosításában, úgy készítette el a farmert, hogy először a sörléből “washi”-t, egy japán stílusú papírt készített.

Ezután a washi-t fonal fonásához használják, amelyet aztán farmeranyaggá szőnek.

A Black Label Malt & Hops farmer kiskereskedelmi ára 41 800 japán jen (kb. 310 dollár), és az első online elérhető nadrágra 1600 ember próbált lecsapni.

Shinnosuke Araki, a Sapporo Breweries helyettes vezetője a Nikkei Asia-nak elmondta, hogy a vállalatot meglepte, hogy ilyen sokan akarták megvásárolni a farmert, és a reakciót “a vártnál jóval nagyobbnak” nevezte.

A Covid miatt mind a négy nagy japán sörgyár, köztük a Sapporo Breweries sörgyár söreladásai visszaestek. A kihívásokkal teli helyzet arra késztette a vállalatot, hogy az upcycling technológiát alkalmazza, amely kreatív és környezetbarát módja annak, hogy új életet adjon a hulladéktermékeknek.

Forrás: digitaltrends.com

search icon