A szárított virág hazugsága

A szárított virág hazugsága
A szárított virág hazugsága

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – hangzik a sokat ismételgetett mondás. A kultúránkban virágot adni pedig magától értetődő dolog, ha ki szeretnénk fejezni hálánkat, szeretetünket vagy részvétünket. De megvan ennek az árnyoldala is.

A vágott virág szomorú hírmondó. Elhervad, kidobjuk. Egyáltalán azért termeltük, hogy csupán pár napig éljenek? Tápoldatoztuk, szennyeztük vele a talajt, szállítottuk a földtől a vázáig sok-sok liter üzemanyagot elpöfögtetve. Erre találta ki pár élelmes marketinges, hogy a szárított virág lehet a megoldás. De vajon tényleg?

Szó se róla, a fenntarthatóság ma jó brandépítő kifejezés lehet. Ezért kell vigyázni, hogy ne inflálják el a csalók. A szárított virágos kezdeményezések sajnos tele vannak tudománytalansággal.

Érvelésük kulcsa abban áll, hogy azért „zöldebb” a száraz kóró, mert tovább eláll, többször is elajándékozható, és még víz sem kell neki. Csakhogy a nagy tételben gyártott szárított virág károsabb, mint a még zöldellő darabok. Egyrészt ugyanúgy meg kell termelni, tehát a talajterheléssel mindenképp számolhatunk, ezután jön a szárítás és a színezés.

Szárításuk igencsak hőigényes, ehhez pedig valahonnan energia kell. Ráadásul ezt egy-két vegyi anyaggal segítik elő, csakúgy, mint a színezésüket. A bolti kóró ugyanis meglepően élénk, holott kevesebb a nedvességtartalma, mint a Góbi-sivatagnak egy meleg napon. Ahhoz, hogy kibírják az óceánokon átívelő szállítást, meg kell őket valamivel keményíteni. Erre alkalmas anyag a peroxid, a nátrium-klorid, és még hosszú a lista. Annyit elárulhatok, hogy ezen anyagok a legkevésbé sem zöldek.

Persze az emberi oldalt is számításba kell venni, ugyanis kellenek melósok, akik a termelésben vesznek részt. Azon távoli országokban, ahol nagyipari szárítottvirág-termelés folyik, a munkavédelmi előírások meglehetősen hiányosak. Mi lesz azokkal, akik naphosszat az említett anyagokat inhalálják?

Ugye, mindjárt más a szárított virág fekvése… Ha valaki szereti őket (én is), az vásároljon vagy szedjen magának virágot, és szárítsa ki maga otthon! Vagy vegyen cserepes virágot, és nevelgesse, tartsa egészségben!

search icon