Van összefüggés a megnövekedett villamosenergia igény és a légszennyezettség között?

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) Művészeti és Társadalomtudományi Karának Gazdasági Intézetének docense,  Alberto Salvo kutatása megállapította, hogy a háztartások a környező levegőszennyezettségre megnövekedett villamos energia fogyasztással reagálnak, ami viszont növeli a villamosenergia ellátás által is termelt széndioxid kibocsátást.

A kutatás során 130 000 véletlenszerűen kiválasztott szingapúri háztartás közüzemi mérőműszereinek adatait használták fel 2012 és 2015 között. Ugyanannak a háztartásnak az energiafogyasztását vizsgálták több alkalommal, és összehasonlították a Levegőfelügyeleti Hálózat egyidejű szállópor koncentrátum méréseivel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a teljes villamosenergia-igény 1,1%-kal nőtt, amikor a szállópor  10 mikrogramm/köbméterrel (μg/m3) emelkedett. Ennek kettős oka volt: egyrészt a megnövekedett levegőszennyezés miatt a lakosság a környezetszennyezés hatásainak enyhítése érdekében inkább bent tartózkodott; másrészt a szállóport szennyezés miatt az ablakokat bezárták és a légkondicionálókat és légtisztítókat intenzívebben használták, annak érdekében is, hogy csökkentsék a beltéri részecskeszinteket vagy a benti hőmérsékletet.

A tanulmány másik konklúziója az, hogy a szociálökönómiai státusz  is befolyásolja a szállópor koncentráció miatt fellépő elektromos áram igényt, hiszen a nagyobb jövedelemmel rendelkező háztartásokban rendelkeznek működőképes légkondiconáló és légtisztító berendezésekkel, és használják is őket.

A szerző további kutatásai azt is megállapították, hogy a légszennyezésnek kitett háztartások villamosenergia mellett  több földgázt és vizet is fogyasztottak. 

A Szingapúrban készült tanulmány szerint a jobb levegőminőség hatására csökkenhet a háztartások által igényelt villamosenergia felhasználás és így a széndioxid kibocsátás mértéke is.

A fejlődő ázsiai országok városiasodó részeiben folyamatosan növekvő energiafogyasztás jelentősebb technológiai vagy szabályozási változások híján még évtizedekig széndioxid-intenzív maradhat. Az eltérő társadalmi hátterű szingapúri háztartások energia szükségleteinek megértése, betekintést nyújthat a régió városainak városi lakosságának jövőbeli energiaigényeibe is

search icon