A teleszemetelt égbolt már az űrkutatást is veszélyezteti
A teleszemetelt égbolt már az űrkutatást is veszélyezteti

Szakértők szerint a Föld körül keringő műholdak, illetve a belőlük keletkező űrszemét generálja az éjszakai fényszennyezés közel 10%-át.

Ez a mennyiség könnyen félrevezetheti a csillagászokat tudományos kutatásaik során és rendkívül aggasztó a tudományág jövője szempontjából.

Az Index a Guardian nyomán arról ír, hogy egyes kutatók szerint ideje lenne mérlegelni, hogy mekkora hasznot hajtanak az újabb és újabb mesterséges égitestek és ez arányban van-e azzal, amennyire megnehezítik a csillagászok munkáját.

Ráadásul az előbb-utóbb óhatatlanul is űrszemétté váló műholdak által okozott problémák nem merülnek ki abban, hogy nehezítik az asztronómusok munkáját.

A sebesen repülő meghibásodott műholdak más műholdakba csapódva a mindennapi életben is okozhatnak fennakadásokat, űrhajókkal ütközve pedig akár emberek életét is veszélyeztethetik.

A közelmúltban több projekt is indult azzal a cél, hogy az űrszemét okozta problémára megoldást találjanak, viszont a fényszennyezéssel kapcsolatos gondok jelentős részét már azzal is meg lehetne szüntetni, ha a műholdakat a jövőben sötétebb anyagokból gyártanák.

Bővebben itt írtunk arról, hogy mekkora problémát jelent az űrszemét és mit lehet vele kezdeni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Index)

search icon