Fa műholdakkal küzdene Japán az űrszemét ellen
Fa műholdakkal küzdene Japán az űrszemét ellen

2023-ban indítanák útnak a világ első, részben fából készült űreszközét, melyet a Kiotói Egyetem tudósai és egy helyi cég fejleszt közösen, a céljuk pedig, hogy csökkentsék az űrszemét mennyiségét.

Jelenleg az vizsgálják Sumitomo Forestry nevű vállalat és az egyetem szakemberei, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön, hogy megtalálják a megfelelő alanyát a műhold építéséhez.

Ahogy az MTI a BBC nyomán beszámolt róla, az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogy világszerte egyre több műholdat bocsátanak fel. A veszélyek sokrétűek, például 2011-ben emberéletet is veszélyeztetett az űrszemét, amikor egy amerikai távközlési műhold roncsai kerültek vészes közelségbe a Nemzetközi Űrállomással.

A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen. Ezek egy része már darabjaira hullott, mintegy 20 ezer űrszemétről tudnak a szakemberek, persze ebbe nincsenek beleszámolva az apróbb darabok, ha azokat is számításba vesszük, akkor sok milliós számot kapunk.

Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

Aggaszt minket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek és kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére

-mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.
search icon