A vetési konkoly lett 2021 vadvirága

A vetési konkoly lett 2021 vadvirága
A vetési konkoly lett 2021 vadvirága

2010-ben magánkezdeményezésre indult az Év vadvirága mozgalom. A szervezők célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajokat megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása.

Az idei szavazáson három növényfajra szavazhattak az érdeklődők, melyek mindegyike szántókhoz, mezőgazdasági területekhez, vagy azokkal szomszédos élőhelyekhez kötődnek. A bíborfekete hagyma, a vetési konkoly és a pici egérfarkfű közül végül a második került ki győztesen.

Ahogy a kezdeményezés közösségi média oldalán olvashatjuk, a vetési konkoly (Agrostemma githago) Földközi-tenger vidékéről származik, de a növénytermesztés elterjedésével a gabonanövények kíséretében több kontinens mérsékelt és szubtrópusi zónájában is szélesen elterjedt, így a Kárpát-medencében is hosszú ideje megtelepedett, úgynevezett archeofiton faj, mely az őszi gabonavetések gyomnövénye, de kapásokban és pillangós vetésekben is előfordulhat.

A szép virágú növény Magyarországon védett, eszmei értéke 5 ezer forint. Ennek ellenére a sajtója igen rossz, már a Bibliában is szerepelt és ezáltal több szólásmondás is kapcsolódik a nevéhez, ami egyáltalán nem tünteti fel jó színben. Erre a rossz hírre csak részben szolgált rá ugyanis a kutatások alapján egy fordítási félreértés következtében szerepel a vetési konkoly a Bibliában, de valójában a konkolyperjére utal, ami a Lolium temulentum, a szédítő vadóc nevű növény.

(Az év vadvirága)

search icon