A világ legnagyobb zöld repülőgépe
A világ legnagyobb zöld repülőgépe

A ZeroAvia fejleszti a gépet, ami hidrogén-elektromos hajtással működik majd és az eddigi legnagyobb hidrogénes utasszállítónak készül.

A ZeroAvia idén januárban demonstrálta a hidrogénhajtású utasszállítás életképességét egy tesztrepülés során, ami alatt egy átalakított repülőgéppel tíz percen keresztül repültek a cég gloucestershire-i központjának környékén. A tesztgép egy kisebb modell, egy Dornier 228 volt, ami csak 19 személy befogadására alkalmas, de a vállalat hosszú távú célja, hogy egyre több közepes hatótávolságú utasszállító esetében üzemanyagcellásra váltsák a hagyományos hajtóműveket.

Ennek érdekében most egy jóval nagyobb kapacitású gépet, a 76 ülőhelyes Bombardier Q400 modellt módosítanak, amelyet a velük együttműködő Alaska Airlines adott át nekik tesztelés céljából. A légitársaság nemrégiben nyugdíjazta a Q400 gépekből álló flottáját és ezt a példányt kifejezetten kutatás-fejlesztési célokra őrizték meg, hogy elősegítsék a zéró emissziós technológia adaptálását a repülőgépipar területén. A ZeroAvia a gépet a régi turbólégcsavaros formájából teljes mértékben kibocsátásmentessé, hidrogén-elektromos hajtásúvá alakítja, ezzel az eddigi legnagyobb hidrogénes utasszállító repülőgépet alkotják meg.

(Forrás: raketa.hu)

search icon