A vízerőmű-gát környezeti hatásainak mérése
A vízerőmű-gát környezeti hatásainak mérése

A Pituvik Landholding Corporation és az Innergex Renewable Energy Inc. együttműködésével jelenleg épülő Innavik Hydro Project hamarosan lehetővé teszi, hogy Inukjuak inuit közössége teljes egészében átálljon a vízenergiára, mert az Innuksuac folyón egy vízerőmű létesül.

A falut jelenleg dízelüzemű villamos energiával látják el. A vízerőmű-projekt révén a település képes lesz elindulni az energetikai átállás útján. Az erőmű által termelt 7 megawatt villamos energia meghaladja a közösség szükségleteit, és Inukjuak a többletenergiát új helyi vállalkozások támogatására és a gazdaság diverzifikálására használhatja fel. A gát, amely a világon az egyik első olyan gát, amelyet permafrosztra építettek, már egy éve készül.

A szennyező anyagok lehetséges hatásainak mérésére Marc Amyot professzor és kutatócsoportja a Montreali Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékéről Inukjuakba utazott. A környezet jelenlegi, árvíz előtti állapotának jellemzésével kezdték. A vizsgálat egy négyirányú kutatási projekt része, amely a Saint-Maurice és a Romaine folyók megfigyelését is magában foglalja.

A projekt inukjuaki figyelemmel kíséri majd a környezetet annak megállapítására, hogy az évszakok során, miután az erőműtől felfelé eső földterületet novemberben elárasztják, bekövetkezik-e a permafroszt állapotának romlása” – magyarázta Amyot. „A permafroszt higanyt tartalmaz, amely a fagyás és olvadás ciklusa során felszabadulhat, majd lefelé haladva a folyóba kerülhet„.

Ezért a méréseket már idén nyáron elvégezték, hogy az adatokat össze lehessen hasonlítani majd az Inukjuak vízerőmű működésének megkezdése után rögzített adatokkal.

A kutatócsoport különös figyelmet fordít a higany metilálódására a folyó mikroorganizmusai által. A higany-metiláció egy természetes biológiai folyamat, amelynek során metil-higany keletkezik, egy rendkívül mérgező vegyület, amely felhalmozódik az élő szövetekben, és koncentrációja a táplálékláncban felfelé haladva növekszik, a vízi rovaroktól a halakon át a halakkal táplálkozó szervezetekig, beleértve az embert is.

Forrás (technology.org)

search icon