A zöld hidrogén a jövő üzemanyaga?
A zöld hidrogén a jövő üzemanyaga?

Az ukrajnai háború és a földgáz árának megugrása aláhúzta a zöld hidrogén használatára való átállás előnyeit – állítja az ITM Power brit cég. A sheffieldi székhelyű, vízből hidrogént előállító elektrolízisgépeket gyártó vállalat szerint az energiaválság megmutatta, hogy a hidrogén életképes alternatívát jelent a metángázzal szemben.

A legtöbb hidrogén fosszilis gázból előállított szürke hidrogén. Ennek az eljárásnak az alternatívája a kék hidrogén, amely szén-dioxid-leválasztással csökkenti a kibocsátást, de ez a módszer még mindig nem képes a CO2 5%-15%-át megkötni. A zöld hidrogént vízbontással állítják elő, megújuló energiaforrásokból származó villamos energia felhasználásával, minimális kibocsátással. Az elektrolízisberendezéseket gyártó ITM Power szerint a megújuló energiával történő vízbontás költséghatékonyabbá vált, mint a gázzal történő hasítás

A technológia támogatói azzal érvelnek, hogy a hidrogén megoldást jelenthet a nehéz, szennyező iparágak szén-dioxid-mentesítésére. Kérdéses azonban a módszer költsége. Graham Cooley, az ITM vezérigazgatója szerint az év eleje óta, ahogy a metán és a műtrágya ára emelkedett,

a zöld hidrogén először paritást ért el, majd sok esetben olcsóbbá vált, mint ezen nyersanyagok gáz alapanyagokból történő előállítása.

Hozzátette: Csak egyetlen nettó nulla energiájú gáz van, amely helyettesítheti a metánt, és segíthet a világnak az éghajlatváltozás kezelésében. A zöld hidrogén az energiabiztonságot is elősegítheti, és a műtrágyákhoz használt zöld ammónia előállítása révén hozzájárulhat az élelmezésbiztonsághoz.

A kormányok igyekeznek felgyorsítani a szakaszos megújuló energiaforrások arányát országaik energiamixében, hogy csökkentsék az oroszországi fegyveres gázszállításoktól való függőséget.

A hidrogént már régóta a jövő üzemanyagaként emlegetik. A brit kormány 2021 augusztusában hidrogénstratégiát tett közzé, amelyben célul tűzte ki, hogy 2030-ra megduplázza az Egyesült Királyság hidrogéntermelését 10 gigawattra.

A ScottishPower Felixstowe kikötőjében egy 150 millió font értékű zöld hidrogénüzemet tervez építeni, amely vonatok, teherautók és hajók meghajtására szolgálna. A vállalat szerint a zöld üzemanyag iránti kereslet megnőtt, amióta a benzin- és dízelárak tavaly szárnyalni kezdtek.

(forrás: The Guardian)

search icon