Afrikából érkezhet zöld hidrogén Európába
Afrikából érkezhet zöld hidrogén Európába

Megerősíti együttműködését Marokkó és Hollandia a zöld hidrogén előállítása terén, egy 2022-es megállapodás szerint hamarosan új zöld ammóniagyártó üzem épül a marokkói Jorf Lasfarban – számolt be a Hespress.

A sikeres pályázati eljárást követően 2022. július 19-én a Mohammed VI. Műszaki Egyetem (UM6P) és a Proton Ventures között mérnöki, beszerzési és kivitelezési megállapodás aláírására került sor a napenergia és új energia kutatásával foglalkozó intézet (IRESEN) és Fred Duijn, a marokkói Rabatban működő holland nagykövetség ügyvivője jelenlétében. A felek közötti együttműködés eredményeként egy olyan ammóniaüzemet kellett kulcsrakészen megépíteni, amely a zöld hidrogént és nitrogént a Haber-Bosch-eljárás révén zöld ammóniává alakítja.

A Proton Venturesnek hitelkeretet nyújtó Invest International  ügyvezető igazgatója, Joost Oorthuizen közölte:

A jövőben Európának külföldről kell majd energiát szereznie. Marokkó jó hely a nagyüzemi hidrogéntermelésre, mert sok a szél, a nap és a föld. Ez egy olyan kombináció, amely ilyen léptékben nem létezik Észak-Európában.

A GAPP (Green Ammonia Pilot Plant) nevű üzem napi négy tonna zöld ammóniát fog előállítani a Haber-Bosch-eljárással. A partnerek arra számítanak, hogy 2024 első negyedévében képesek lesznek az első zöld ammónia előállítására. Az üzemet egy úgynevezett emulátorral is felszerelik, amely képes lesz különböző elektromos terhelési profilok szimulálására, beleértve a napelemek és a szélenergia profiljait is.

search icon