Áder János szerint a biodiverzitás csökkenése okozza a járványokat
Áder János szerint a biodiverzitás csökkenése okozza a járványokat

Áder János köztársasági elnök a XVII. Országos Felsőoktatási és Környezettudományi Diákkonferencia keddi gödöllői ünnepségére küldött videóüzenetében többek között arról beszélt, hogy a járványok egyharmada a Föld-használat változásához köthető.

A köztársasági elnök beszédét azzal indította, hogy földtörténeti szempontból rövid, 60-70 év alatt, mára az emberi tevékenység lett az a tényező, ami a természeti környezetre a legnagyobb hatást gyakorolja. Ilyen tényezők közé sorolja a népességrobbanást, a soha nem látott mértékű urbanizációt és a természeti tőke felélését.

Áder János arra is kitért, hogy egyetlen nemzedék alatt több városi infrastruktúrát kellene megépíteni, mint az elmúlt kétezer évben összesen. Ráadásul a vízfogyasztás kétszer, az energiafogyasztás háromszor gyorsabban nő, mint a népesség. Mindemellett már most két és fél milliárd ember vízhiányos régióban él, és 2050-re az akkori népesség fele súlyos vízhiánytól fog szenvedni.

A köztársasági elnök a Covid-járvány kapcsán megjegyezte, hogy míg korábban évente átlagosan három új járvány indult el a Földön, 2018-ban fordult elő először, hogy a WHO egyszerre hat vírus kapcsán adta ki a lehetséges járványügyi vészjelzést. Azóta a lista a Covid-dal és egy másik vírussal bővült. Áder emlékeztette a hallgatókat, hogy mára egyre nyilvánvalóbb, hogy a természetben meglévő, a járvány kialakulását fékező mechanizmusok a biodiverzitás hanyatlásával gyengülnek. Egy világjárvány kialakulása a gyorsan bekövetkező egészségügyi válságon túl gazdaság, munkaerő-piaci, költségvetési és társadalmi válságot is előidéz fejlett és fejlődő országokban egyaránt.

(portfolio.hu)
(fotó: hirado.hu)

search icon