Afrikai aszály
Afrikai aszály

Afrika az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszályától szenved, miután öt egymást követő évben az átlagosnál kevesebb csapadék hullott. Az aszály közvetlenül mintegy 50 millió embert érintett és további 100 milliót a távolabbi térségekben. Körülbelül 20 millió embert fenyeget az akut élelmiszerhiány és az éhínség veszélye.

A World Weather Attribution tudóscsoport – ami az éghajlatváltozás szélsőséges meteorológiai eseményekre, hőhullámokra, aszályokra gyakorolt ​​hatásának számításait tanulmányozza – csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a jelenlegi aszály az emberi tevékenység által előidézett éghajlati válság következménye. 

A tanulmány megállapította, hogy a mostani csapadékviszonyok nem vezettek volna aszályhoz egy 1,2 Celsius-fokkal hűvösebb világban. Becslések szerint az éghajlatváltozás a mostanihoz hasonló aszályok bekövetkezésének valószínűségét mintegy százszorosára növeli.

A tanulmány által vizsgált régióban – Etiópia déli részén, Szomália déli részén és Kelet-Kenyában – a csapadék általában két évszakra koncentrálódik: a márciustól májusig tartó hosszú esőzésekre, amikor az éves csapadék nagy része leesik, és egy további, októbertől decemberig tartó rövid esőzésekkel teli időszakra, amikor a csapadék kevésbé intenzív. Az éghajlati válság hatására a hosszú esőzések elmaradnak, viszont a rövid esőzések évszaka egyre csapadékosabbá válik.

Joyce Kimutai, a kenyai meteorológiai hivatal vezető meteorológusa és éghajlatkutatója szerint:

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az aszályok, amelyek elsősorban a fő esős évszakban tapasztalható szélsőséges hőség miatt alakulnak ki, még gyakoribbak lesznek,  és súlyos hatással lesznek az élelmezésre és az emberi egészségre a jövőben.

(Forrás: guardian)

search icon