Ahol a jég még tartós, ott a pingvinek is boldogan élnek!

Ahol a jég még tartós, ott a pingvinek is boldogan élnek!
Ahol a jég még tartós, ott a pingvinek is boldogan élnek!

Az Adélie-pingvinek nehéz időket élnek meg az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán, ahol az éghajlatváltozással összefüggő felmelegedés gyorsabban zajlik, mint szinte bárhol máshol a bolygón. A keleti oldalon azonban más a helyzet.

A félsziget nyugati oldalán teljes a katasztrófa” – mondta Heather J. Lynch, a Stony Brook Egyetem statisztikai ökológusa, aki a pingvinpopulációkat és azok változását tanulmányozza. „A keleti oldalon azonban a populációk stabilak és meglehetősen egészségesek.

Dr. Lynch munkája nagy részében műholdas felvételeket használ, de pingvinfelmérő expedíciókat is szervez a félszigetre, az antarktiszi kontinens legészakibb részére. A legutóbbi, januári alkalommal három jelenlegi és egykori doktorandusza végezte a számlálást a félsziget keleti oldalán.

Munkájukból kiderült, hogy az ottani Adélie-populációk alig változtak az elmúlt két évtizedben végzett korábbi számlálások óta. Ez arra utal, hogy a globális felmelegedés folytatódásával és a kontinens más részein csökkenő Adélie-populációkkal párhuzamosan a Weddell-félsziget fontos menedék maradhat a madarak számára.

Ez szerencsére megerősíti azt, hogy ahol az éghajlat nem változott olyan drámaian, ott a populációk sem változnak.” – erősítette meg Dr. Lynch.

Forrás (nytimes.com)

search icon