Algavirágzás fojtja meg az amerikai tavat
Algavirágzás fojtja meg az amerikai tavat

Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a San Franciscó-i-öböl és az oaklandi Merritt-tó partjaira, hatalmas bűzt árasztva a környéken. A denevérráják, csíkos sügérek, tokhalak, szardellák és kagylók feltehetően az algák elburjánzásának az áldozatai, aminek az okát a tudósok megpróbálják feltárni. Tudósok, helyi fotósok, kocogók és természetbarátok drámai felvételeket készítettek a tömeges halpusztulásról – írja az MTI a The Guardian cikke alapján.

„A Merritt-tóban hihetetlenül sokszínű az élővilág” – mondta Damon Tighe, a tó vadvilágát dokumentáló természetbúvár. A kaliforniai Oakland Merritt-tavának ökoszisztémája egyedülálló , miután az édes és a sós víz egyaránt megtalálható benne. Halak, rákok és kagylók egész sora él a tóban, akárcsak a szürke gémek, nemes kócsagok, libák és kacsák népes populációja. Az elmúlt években lazacok, tokhalak, medúzák és leopárdcápák egyaránt beúsztak a tóba.

A halak pusztulását feltehetően a Heterosigma akashiwo nevű mikroszkopikus algafaj elszaporodása idézte elő, amelyet július végén először fedeztek fel a San Francisco-öböl több részén, valamint a folyótorkolatokban. Ez az algafaj a feltételezések szerint felszívja az összes oldott oxigént, így a halak megfulladnak – véli Jon Rosenfield, a San Francisco-öböl élővilágát védő, a jelenséget kutató szervezet tudósa.

A Heterosigma akashiwo ezen kívül méreganyagot, toxint is termel, amely szintén halpusztulást okozhat. Az eredmény vörös, barnás árnyalatú víz, amelyben felfúvódott haltetemek ezrei lebegnek. A San Francisco-öböl Regionális Vízminőség Ellenőrző Igazgatósága szerint augusztus 10-én az algák sűrűsége több mint negyvenéves rekordot ért el.

Augusztusban szintén egy mérgező algafaj elszaporodása okozott tömeges halpusztulást a Németország és Lengyelország közötti határfolyón, az Oderán. Ott az algavirágzás hátterében feltehetően valamilyen szennyezés állhatott. A szakértők szerint az érintett algafaj (Prymnesium parvum) elszaporodásához olyan megemelkedett sótartalomszintre van szükség, amelyet csak ipari szennyezéssel lehet elérni.

Az algavirágzás egyébként világszerte egyre gyakoribb probléma, mely a legsúlyosabb mértékben az édesvízi tavakat érinti. Mindez a felmelegedés miatti alacsonyabb oxigénszinttel párosulva sokszor katasztrofális következményekkel jár az élővilágra nézve. A kutatók szerint az éghajátváltozás gyors mérséklése mellett az is nagyon fontos, hogy a mezőgazdaság kevesebb műtrágyát használjon, mert a termőföldekről bemosódó tápanyagok elősegítik az algavirágzás kialakulását.

Borítóképünk illusztráció!

search icon