Amerika megnyitja az utat a termesztett húsok engedélyezéséhez
Amerika megnyitja az utat a termesztett húsok engedélyezéséhez

A lépés várhatóan felgyorsítja a termesztett húsok szabályozási jóváhagyását az Egyesült Államokban és világszerte. A Good Food Institute szerint az iparág tavaly 1,38 milliárd dollárt termelt. Tavaly több mint 100 termesztett hús- és tenger gyümölcseivel foglalkozó startup indult – ez a szám 2020-hoz képest közel 25 százalékkal nőtt. Huszonöt országban már legalább egy termesztett húst előállító vállalat működik.

A hét elején Bostonban, a John F. Kennedy Elnöki Könyvtárban a biotechnológiát az egykori elnök holdraszállási kezdeményezéséhez hasonlította Biden. Azt mondta, hogy reményei szerint a következő negyedszázadban 50 százalékkal csökkenhet a rákos halálozások száma.

Az intézkedés biztosítja, hogy Amerika a biotechnológia és a biogyártás terén világelső legyen, munkahelyeket teremt, csökkenti az árakat, erősíti az ellátási láncokat, hogy ne kelljen a világ más országaira támaszkodnunk” – mondta Biden.

Elemzések és tények arra utalnak, hogy még az évtized vége előtt a mérnöki biológia potenciálisan olyan feldolgozóiparban lesz alkalmazható, amely a globális termelés több mint egyharmadát teszi ki. Ez közel 30 billió dolláros értéknek felel meg. A kormányzat szerint az élelmiszerbiztonság javítására és a mezőgazdasági innováció ösztönzésére is törekszik, többek között olyan új technológiák révén, mint a tenyésztett állati sejtekkel készült élelmiszerek.

Dr. Michelle McMurry-Heath, a Biotechnológiai Innovációs Szervezet elnök-vezérigazgatója üdvözölte a lépést. Dicsérjük a kormányzatot e kezdeményezés elindításáért, különösen a biotechnológiai termékekre vonatkozó szabályozási előírások ésszerűsítésére, a bioalapú termékek piaci lehetőségeinek bővítésére, a szabályozási előírások nemzetközi összehangolására, valamint a megfelelő, sokszínű biotechnológiai munkaerőt biztosító képzési és oktatási utakba való befektetésre irányuló intézkedésekért – mondta McMurray-Heath nyilatkozatában.

Az amerikai székhelyű Upside Foods, amely több mint 600 millió dollárt termelt, és értékét jelenleg több mint 1 milliárd dollárra becsülik, tavaly nyitott egy 50 millió dolláros kaliforniai gyárat, amely állítása szerint évente 400 000 font termesztett húst képes előállítani. Jelenleg csak Szingapúrban engedélyezték a Bay Area’s Eat Just Good Meat számára a termesztett hústermékek értékesítését.

(forrás: www.greenqueen.com)

search icon