Betiltották a húsreklámokat

Betiltották a húsreklámokat
Betiltották a húsreklámokat

Az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő 160 ezer lakosú hollandiai Haarlemben a szabályozás értelmében a város buszain, buszmegállókon és nyilvános képernyőkön tilos lesz a húsreklámok elhelyezése 2024-től.

A város a globális klímaválság elleni küzdelem érdekében a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó lépéssel a világon elsőként tiltotta be a közterületeken a húsra – az üvegházhatású gázok kibocsátásának vezető termelőjére – vonatkozó reklámokat.

Mint az közismert, az IPCC legutóbbi jelentése az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésére szólított fel annak érdekében, hogy csökkentsük az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-os hőmérséklet-emelkedés kockázatát. Vezető éghajlatkutatók szerint a hőmérséklet-emelkedés megfékezésére tett jelentős erőfeszítések nélkül – főként a kibocsátást előállító iparágak visszaszorításával – az emelkedés katasztrofális változásokat fog okozni a bolygón a szélsőséges időjárási események, például aszályok, viharok, áradások és tüzek révén.

Nem lehet egyszerre pénzt keresni az ilyen jellegű reklámokkal, másrészt úgy gondolni, hogy önkormányzatként meg kell tennünk mindent a globális felmelegedés ellen

 – mondta a Haarlem105 rádiócsatornának Ziggy Klazes, a GroenLinks párt egyik tanácsosa, aki az indítványt megfogalmazta.

Természetesen sokan vannak, akik felháborítónak és lekezelőnek találják a döntést:

Figyelemre méltó, hogy Haarlem önkormányzata nagyszabású plakátkampányt tart arról, hogy Haarlemben lehetsz önmagad, és azt szerethetsz, akit akarsz, de ha a puha fű helyett a húst szereted, akkor jön a lekezelő brigád, és megmondja, hogy teljes tévedésben vagy

 – mondta Sander van den Raadt, a Trots Haarlem csoport vezetője egy nyilatkozatban.

A lépés azonban a kritika ellenére is hatékonynak bizonyulhat. Hasonló erőfeszítések, például a cukros italokra kivetett adók, amelyek célja az elhízás visszaszorítása volt Kaliforniában, többek között Berkeley-ben és San Franciscóban, szintén visszatetszést váltottak ki eleinte. Míg San Franciscoban alig történt változás, Berkeley az adó bevezetését követő egy évben 21 százalékos fogyasztáscsökkenésről számolt be. Három év elteltével a cukros italok fogyasztása 50 százalékra csökkent, a vízfogyasztás pedig 29 százalékkal nőtt.

Haarlem lépésével egy időben a vegán élelmiszerek hagyományos termékekhez hasonló címkézésének betiltására irányuló törekvések egyre nagyobb lendületet kapnak Európa- és világszerte. A nyáron a francia Államtanács megtiltotta az olyan kifejezések használatát, mint a steak, bacon és kolbász minden hasonló, növényi alapanyagból készült termékre, annak ellenére is, hogy az ország egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

A legújabb tanulmányok azonnali és drasztikus csökkentést sürgetnek minden állati termék esetében, nem csak a hús esetében. Áprilisban az Annual Review of Resource Economics című szakfolyóiratban a világ leggazdagabb országainak húsfogyasztásának 75 százalékos csökkentésére szólítottak fel az éghajlati célok elérése érdekében.

Januárban Alberto Garzón, Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere sürgette az országot, hogy csökkentse a marhahúsfogyasztást, hogy segítsen megfékezni az éghajlatváltozást, és megvédje az ország turisztikai iparát az elsivatagosodástól, amelynek az állattenyésztés az egyik okozója.

E hónap elején az Egyesült Királyságban klímaaktivisták beperelték a kormányt, mert szerintük a kormány nem foglalkozott a hús és a tejtermékek klímaválságban betöltött szerepével.

A Boston Consulting Group júliusi jelentése szerint a növényi alapú étrend a legjobb befektetés az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére. A jelentés a marhahúst az éghajlati válságot állandósító kulcsfontosságú élelmiszerként említi, mivel hatszor-harmincszor több károsanyag-kibocsátást okoz, mint ugyanannyi tofu.

Globálisan az élelmiszertermelés a kibocsátások egyharmadáért felelős, az állati húsok pedig legalább kétszer annyi kibocsátást okoznak, mint a növényi alapú élelmiszerek.

Haarlem számára a tilalom nem azt hivatott kikényszeríteni, hogy az emberek mit egyenek – és nem feltétlenül a hús helyett a növényi alapú ételeket népszerűsíti.

Nem arról van szó, hogy az emberek mit sütnek és sütnek a saját konyhájukban; ha az emberek továbbra is húst akarnának enni, rendben van. De nem mondhatjuk azt, hogy éghajlati válság van, miközben bátorítjuk őket arra, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek ennek egyik okozója

– mondja az indítvány megfogalmazója.

(forrás: greenqueen.com)

search icon