Húsadóval gyorsítanák a szemléletformálást
Húsadóval gyorsítanák a szemléletformálást

Többek között a hústermékekre vetnének ki klímaadót 2025-tól az Egyesült Királyságban, hogy az élelmiszer fogyasztási szokásokat fenntarthatóbbra formálják.

A javaslat a klímaváltozás ellen tenni kívánó egészségügyi szervezeteket tömörítő szövetségtől származik, akik szerint a globális hőmérséklet biztonságos szinten tartásához az étkezési szokásainkat is meg kell változtatnunk.

Szerintük a klímavédelmi intézkedések főképp az energiatermelés és a szállítmányozás területén összpontosulnak, és kevesebb figyelem irányul az étrend jelentőségére, holott globálisan az üvegházhatású gázok kibocsátásának 26%-a az élelmiszer termeléshez, és fogyasztáshoz köthető.

Elsőként ismerem be, hogy hébe-hóba steaket is eszem, de ha el akarjuk kerülni a globális felmelegedés veszélyét, akkor egyértelmű, hogy el kell kezdenünk átgondolni élelmiszerekhez való hozzáállásunkat. Mindannyiunk felelőssége és képessége, hogy egyénileg változtassunk.

prof. Andrew Goddard, a Royal College of Physicians elnöke

További intézkedési javaslataik között szerepel például a csomagolásokon elhelyezett címkék fejlesztése. Ezekből ma nem derül ki, hogy az élelmiszerek kibocsátása mekkora, és milyen különbségek vannak köztük.

A Guardiannak nyilatkozó egyik szakértő példaképp említette, hogy a brazil marhahús 200-szor több földterületen, 80-szor több kibocsátással rendelkezik, mint az Európában termelt szójából készült tofu.

Forrás: Guardian/origo

search icon