Amerikában is küzdenek a veszélyes mezőgazdasági vegyszerek ellen
Amerikában is küzdenek a veszélyes mezőgazdasági vegyszerek ellen

A héten több pert is indítottak az Egyesült Államok legnagyobb vegyipari cége ellen, amely évtizedekig árusított egy az egészségre és a környezetre is káros növényvédő szert.

A Dow Chemical Company, amely a világ második legnagyobb vegyipari vállalata, 1965-ben dobta piacra a klórpirifosz nevű szert, mely jelenleg is több mint 80 haszonnövény gondozására engedélyezett az USA legtöbb államában, így a kukorica-, narancs-, szőlő-, szójabab-, mandula- vagy diótermesztők is használhatják.

A probléma csak az, hogy a klórpirifosz egy olyan idegméreg, mely több kutatás szerint rendkívül veszélyes. Elsősorban a magzatok, csecsemők és gyermekek idegrendszerének rendellenes fejlődéséért, valamint számos bizonyított esetben tömeges madár- és méhpusztulásokért felelős.

Ennek következtében a szert az Európai Unióban 2020. január 31-től kezdve tilos forgalmazni. Az USA-ban csak New York állam alkalmaz teljes tiltást, míg Kaliforniában 2020-tól tilos árusítani, idéntől pedig a levegőből való szórása sem megengedett.

A kereseteket benyújtó ügyvéd, Stuart Calwell szerint a klórpirifosz-használat nyomai a kaliforniai Central Valley mezőgazdasági régióban (amely nagyjából fele akkora mint Magyarország) még ma is megtalálhatók. Becslések szerint az államban 100 ezer otthonban lehetnek szennyezett tárgyak, falak, felületek. Ez a mezőgazdasági használaton túl annak is köszönhető, hogy egészen a 2000-es évek elejéig a háztartásokban is alkalmazták a szert.

A felperesek elsősorban olyan szülő, akiknek a gyerekei súlyos idegrendszeri sérülésektől szenvednek, a vád szerint azért, mert klórpirifosznak voltak kitéve magzatként vagy gyerekkorban.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon