Amerikában rekordaszály veszélyezteti a mezőgazdaságot és az embereket
Amerikában rekordaszály veszélyezteti a mezőgazdaságot és az embereket

Az elmúlt 15 évben Tucsonban, a többnyire kiszáradt sivatagi városban, ahol egy átlagos évben alig 30 cm eső esik, több ezer lakos fordult az esővízgyűjtéshez, hogy kielégítse háztartási szükségleteinek egy részét. Ők is csatlakoztak a város azon törekvéséhez, hogy a vízvédelmi kezdeményezések részeként alkalmazza ezt a gyakorlatot.

Mivel az Egyesült Államok nyugati részén és világszerte egyre több város és település szembesül az édesvízkészletek rohamos csökkenésével, a szakértők szerint Tucson esővízgyűjtési törekvése értékes tanulságokkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogy egy város hogyan tudja kiegyensúlyozni a vízháztartást és növelni az ellenálló képességét.

Az Egyesült Államok középnyugati és délnyugati része az elmúlt több mint 1200 év legsúlyosabb aszályával néz szembe

 – írja cikkében Marcello Rossi.

Tucson azonban igazán sikeres példája annak, hogy az esővízgyűjtés hogyan használható a meglévő készletek megerősítésére és a vezetékrendszer iránti igény enyhítésére új infrastruktúra kiépítése nélkül.

Az Egyesült Államok számos nyugati városához hasonlóan Tucson városi vízellátása is két forrásból származik. Az első a felszíni víz, amelyet a Colorado folyóból szivattyúznak, a második a felszín alatti víz, amelyet az alatta lévő víztartó rétegből nyernek. Ez messze a fő forrás, amely a város vízellátásának 82%-át teszi ki.

A Colorado folyó azonban, amely 40 millió ember és négymillió hektárnyi mezőgazdasági területet öntöz az USA délnyugati részén hét államban és két észak-mexikói államban, egyre nagyobb igénybevételnek van kitéve. A több évtizedes túlszivattyúzás és az elmúlt 1200 év legsúlyosabb aszálya súlyosan kimerítette a vízfolyást és az általa táplált víztározókat. Tavaly az Egyesült Államok kormánya első ízben hirdetett vízhiányt a folyón, később széles körű korlátozásokat vezetett be az egész régióban.

A város elkötelezte magát a takarékosság mellett, és egy olyan programot indított el, amely többek között olyan előírásokat vezetett be, amelyek az új épületek esetében előírják, hogy az öntözést alig vagy egyáltalán nem igénylő növényzetet kell telepíteni.

Az első néhány évben a program sikeressége ellenére a hatóság megállapította, hogy a programban résztvevő háztartások nem takarékoskodtak többet a vízzel, mint a más háztulajdonosokból álló kontrollcsoport. Sőt, néhány kedvezményben részesülő háztartás még növelte is a teljes vízfogyasztását, mivel új kertépítéssel bővítették a területet, amely hagyományos öntözést igényelt.

A helyzet azonban várhatóan tovább romlik majd. Egy 2021-es tanulmányban a helyi földtani intézet tudósai megállapították, hogy a folyó a következő 30 évben a vízhozamának közel egyharmadát veszítheti majd el. A klímaváltozás miatt a folyó forrásvidékén várhatóan csökken a hótakaró, és a jövő év melegebb hőmérsékletet hoz, ami tovább csökkenti hosszútávon a folyó vízhozamát.

(forrás: bbc.com)

search icon