Apró napelemes hátizsákok segíthetnek megmenteni egy madárfajt

Apró napelemes hátizsákok segíthetnek megmenteni egy madárfajt
Apró napelemes hátizsákok segíthetnek megmenteni egy madárfajt

Egy veszélyeztetett madárfaj kihalásától való megmentésére irányuló terv egy kísérleti eszköz – apró, napenergiával működő hátizsák – segítségével valósul meg.

A sztyeppefutó nevű vándormadarak apró, őzbarna színű, pettyes torkú, talajlakó szárnyasok, amelyek Északnyugat-Viktória és Új-Dél-Wales Riverina félszáraz füves területein élnek. Egykor egész Kelet-Ausztráliában megtalálhatóak voltak, de számuk az elmúlt 10 évben drámaian csökkent. Ismert élőhelyük nagy része magánterületeken található.

Az élőhelyi igényeik nagyon különlegesek. Aszályos időszakokban a rovarok száma csökken, a fészekalj és a táplálék pedig kevés, ami azt jelenti, hogy a populáció nem tudja fenntartani magát. A túl sok eső viszont a gyomok túlburjánzásához vezethet, és a madarak elvándorolnak. A legújabb becslések szerint 500-1000 sztyeppefutó maradt a vadonban. Az ausztrál kormány 2015-ben kritikusan veszélyeztetettnek nyilvánította.

Egy új kutatás miatt15 madarat engedtek szabadon az Oolambeyan nemzeti parkban. A területet 2002-ben örökös védelem alá helyezték, mivel magas természetvédelmi értéke miatt kritikus élőhelye a sztyeppefutó madárnak. A kutatók régóta küzdenek, hogy megértsék a madarak mozgásait a természetes környezetben – és itt jönnek a képbe a napelemes hátizsákok, amiket műholddal követnek majd.

James Griffin, az észak-észak-wales-i környezetvédelmi miniszter szerint a szabadon engedésük utáni mozgásuk nyomon követése a faj visszahozását célzó erőfeszítések tetőpontja. „Az ökoszisztéma kritikus részét képezik, mivel jelenlétük vagy hiányuk az őshonos élőhelyük egészségét jelzi” – mondta Griffin.

Ezek a naphátizsákot viselő sztyeppefutók megnyitják számunkra az utat a fontos adatok gyűjtéséhez, amelyek végső soron segítenek majd javítani a vadon élő populációk védelmére irányuló erőfeszítéseinket a jövőben.”

Forás (theguardian)

search icon