Átadták Szegeden az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét
Átadták Szegeden az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét

Az EU 23 millió eurót ruházott be abból a célból, hogy tiszta, megújuló forrásból származó és megfizethető energiával lássanak el több mint 28 000 háztartást és 400 középületet a térségben. Az Európai Uniónak köszönhetően megvalósuló szegedi geotermikus távfűtési hálózat, aminél Európában csak Izlandon találhatók nagyobb ilyen rendszerek, jelenleg 27 kútból, 16 fűtőműből és 250 kilométernyi elosztóvezetékből áll.

A fűtőrendszernek köszönhetően tiszta energiát lehet használni, drasztikusan csökkennek a káros kibocsátások, és kisebb mértékben kell az orosz gázimportra támaszkodni. A szegedi modellt sok más város is átvehetné, mivel az EU lakosságának több mint negyede olyan területen él, ahol elegendő geotermikus erőforrás áll rendelkezésre. Ez nagyban segítené az Európai Unió klímacéljainak megvalósítását.

A jövő évi gázenergia 50 százalékát ki tudják váltani, amelyet nem kell Oroszországtól megvásárolni, így csökken az energiakitettség is. Emellett az éves szinten 50 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátás – amelyet legnagyobb szennyezőként a távfűtő bocsátott ki – 60 százaléka lesz megtakarítható.

A geotermikus kört egy kétezer méter körüli talpmélységű termelő és kettő némileg sekélyebb visszasajtoló kút szolgálja ki. A termelő kutaktól szigetelt, magasnyomású távvezetékeken szállítják a hőközpontokhoz a 90 foknál melegebb termálvizet, ahol több körben lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet. A fejlesztés részeként a kutak, gépészeti berendezések mellett mintegy másfél kilométernyi, a föld felszíne alá telepített távvezeték is épült, amely a vizet a hőközpontokba, majd a visszasajtoló kutakhoz juttatja.

(Forrás: mti)

search icon