Az állatvilág is megsínyli az extrém hideget Amerikában
Az állatvilág is megsínyli az extrém hideget Amerikában

A héten az Egyesült Államokban extrém hideg várható, mivel a sarkvidéki légtömeg és az erős szél több régiót jóval fagypont alatti hőmérséklettel fenyeget. Az Egyesült Államokban mintegy 150 millió embernek kell majd szembenéznie a fagyos körülményekkel, ami életveszélyt jelent azok számára, akiknek nincs menedékük a viharok elől.

A helyi Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a heves vihar rekordokat döntögető körülményeket fog teremteni, a hőmérséklet gyorsan zuhanhat majd, a szél pedig akár 60 mérföld/órás széllökésekkel érkezhet. A héten várhatóan az Egyesült Államok minden kontinentális államában fagyos idő várható, a kontinentális választóvonaltól keletre fekvő területek viselik a legnagyobb terhet.

A sokk, akár az emberi szervezetet, akár az elektromos hálózatot érinti, jelentős lesz, mert ilyet már régóta nem láttunk

 – mondta Daniel Swain éghajlatkutató.

A kutató ugyanakkor megjegyezve, hogy általában véve a nagy hidegek egyre ritkábbak. Az azonban egyértelmű, hogy a globális felmelegedés okozta alapvető hatások nehezebbé tehetik a hideg elviselését.

A szakértők szerint a hirtelen érkező hideg megnehezítheti az állatok helyzetét is, még azokét is, amelyek jellemzően jól alkalmazkodtak a hideghez. A madarak általában képesek megbirkózni a hideg körülményekkel, különösen azokon a területeken, ahol gyakori az alacsony hőmérséklet. Azonban amikor ilyen hidegek a körülmények, a madaraknak több energiát kell felhasználniuk, és több táplálékra van szükségük, ami azzal a kockázattal jár, hogy nem tudják fenntartani magukat.

A vándorló fajok nagyobb kihívásokkal nézhetnek szembe, különösen azok, amelyek a melegebb időjárás miatt tovább maradtak északon. Az olyan madarak, mint a kékmadarak, amelyek hajlamosak az időjárási viszonyok és az élelem elérhetősége alapján költözni, lehet, hogy nem tudnak megbirkózni a hideghullámmal.

Más madarak, köztük az amerikai vörösbegy és az északi kardinál az éghajlati válság okozta melegebb telek miatt terjesztették ki északra a területüket, mivel kevésbé tudnak megbirkózni a szélsőséges hideggel.

A hőmérséklet hirtelen csökkenése várhatóan a vízi élővilágra is hatással lesz. A halak és más vízhez kötött állatok jellemzően a mélybe húzódnak, amikor a körülmények romlanak. Ha a változások túl gyorsan történnek, előfordulhat, hogy nem érnek oda időben, így számos területen a fagyos körülmények között halak tömkelegei találhatók a partokon.

(Forrás: theguardian.com)

search icon