Az alpesi hegyvidéken egyre fontosabbak az apró vízerőművek
Az alpesi hegyvidéken egyre fontosabbak az apró vízerőművek

Dél-Tirol és alpesi szomszédai Európa vízerőműveiként ismertek, főként nagy erőműveiknek köszönhetően, amelyek völgyeken átívelő víztározóikkal a táj egy részét kitakarják. A vízenergia évente több mint 7300 gigawattórányi energiát termel Dél-Tirolban, ami a teljes helyi villamosenergia-termelés mintegy 90%-a, és a nyári hónapokban ennek mintegy felét exportálják más olasz régiókba.

Ennek a vízenergia-termelésnek több mint 80%-át mindössze 30 nagy erőmű termeli. Az utóbbi években azonban az alpesi energiaellátás egy másik aspektusa is egyre nagyobb figyelmet kap. Ez az a több száz kis vízerőmű, amelyek közül sok az önellátás és önrendelkezés hagyományos kultúrájában gyökerezik.

Az áram itt ingyenes, ez mindig is így volt

– mondja Alexandra Larch, aki a nyári hónapokban családjával a helyi farmot és éttermet vezeti. Szülei saját hegyi gazdaságuk mellett egy kisebb vízerőművet üzemeltetnek.

Dél-Tirolban mintegy 1000 vízerőmű található, és ezek túlnyomó többsége kis vagy közepes méretű. A legtöbbjük folyami vízterelő erőmű, ami azt jelenti, hogy a folyó egy részét, jellemzően kis gátak vagy duzzasztók segítségével egy csövön keresztül egy turbinához vezetik. Az Alpokban máshol is hasonló a kép, ahol a kis- és közepes méretű erőművek sokasága lehetővé teszi az egyes gazdaságok vagy falvak önellátását, miközben jellemzően csak 10% körüli, szerény mértékben járulnak hozzá a nemzeti vízenergia-termeléshez.

A kis vízerőművek támogatói úgy mutatják be ezt az áramvételezési lehetőséget, mint egy kis hatású energiaforrást, amely globálisan is kiterjeszthető. Az energiaárak emelkedése és az áramkimaradásoktól való félelem, valamint az éghajlatváltozás felgyorsítja a szén, a gáz és az olaj alternatíváinak alkalmazását. Mindez egy erős, megújuló helyi energiaforrás gondolatát nagyon vonzóvá teheti. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a kis erőművek ökológiai költségei magasabbak lehetnek, mint korábban gondolták.

Ugyanakkor egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a kis erőművek hatékonysága nagyobb, mint korábban gondolták. Mi több, a kis vízerőművek támogatói szerint ez a világ számos más közösségének jólétét is növelhetné. Az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezetének kisvízerőművek fejlesztéséről szóló világjelentése a kis vízerőműveket a fenntartható fejlődés megújuló energiaforrásaként népszerűsíti.

(forrás: bbc.com)

search icon