Az amerikai hadsereg nincs felkészülve a bázisok éghajlati kockázataira

Az amerikai hadsereg nincs felkészülve a bázisok éghajlati kockázataira
Az amerikai hadsereg nincs felkészülve a bázisok éghajlati kockázataira

Az Egyesült Államok sarkvidéki katonai bázisai nem készítik fel létesítményeiket a hosszú távú éghajlatváltozásra az elvárásoknak megfelelően, annak ellenére, hogy az emelkedő hőmérséklet és az olvadó jég már most is repedéseket okoz a bázisok kifutópályáin és útjain, és súlyosbítja az árvízveszélyt északon – közölte pénteken a Pentagon felügyelő hivatala.

Az amerikai hadsereg már régóta hivatalosan is elismerte, hogy az éghajlatváltozás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Részben azért, mert a fokozódó árvizek, erdőtüzek, extrém hőség és más természeti katasztrófák világszerte hatással vannak és lesznek az amerikai létesítményekre és csapatokra.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váló hurrikánok, áradások, viharok és erdőtüzek több milliárd dolláros kárt okoztak a floridai Tyndall légibázison, a nebraskai Offutt légibázison és más amerikai katonai létesítményekben.

Az Északi-sarkvidék és a szubarktikus területek fontosak az Egyesült Államok stratégiai céljai szempontjából, részben az Oroszországgal és Kínával szembeni növekvő feszültségek és verseny miatt, részben pedig azért, mert a meredeken emelkedő hőmérséklet miatt a tengeri jég elolvad, és megnyílnak a hajózási útvonalak, valamint a térség olaj- és egyéb erőforrásaihoz való hozzáférés, ami növeli az érdeklődést és a forgalmat a térségben.

Az ellenőrök olyan problémákat találtak, amelyek a súlyosbodó klímaváltozással összefüggésben már most is gondot okoznak az amerikai bázisokon. Az alaszkai Fort Wainwrightban például a megnövekedett erdőtűzveszély 2019-ben megszakította a csendes-óceáni légierő két századának kiképzését, így az egyik a tervezett kiképzésnek egy ideig csak 59%-át tudta végrehajtani – áll a jelentésben.

Az Északi-sarkvidék két-háromszor gyorsabban melegszik, mint a világ többi része. Az Egyesült Államok 79 katonai létesítményének kétharmadát az éghajlat romlásával súlyosbodó árvizek, felét pedig a növekvő szárazság és az erdőtüzek veszélyeztetik.

Forrás (independent)

search icon