Az éghajlati válság okozhatja a hibrid lazacpopuláció növekedését
Az éghajlati válság okozhatja a hibrid lazacpopuláció növekedését

A brit kolumbiai Vancouver-szigeten, a Cowichan folyóban fedezték fel a Chinook és a Coho lazac hibridjeit. Míg a múltban ritkán fordultak elő ilyen halak, az új kutatások a folyó torkolatánál állandó, de még mindig kisszámú hibridet fedeztek fel.

A vizsgálathoz vett halak közel 5 százaléka volt hibrid, a Fisheries and Oceans Canada molekuláris genetikai laboratórium által vezetett csoport szerint. A kutatás az Ecology and Evolution című folyóiratban e hónap elején jelent meg, és 2013 és 2019 között vett minták genetikai vizsgálatán alapul.

Több egyednél a hátsó uszony felé rendellenes pikkelyelrendeződés volt megfigyelhető. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a hibrid lazacok ínye szürkés színű volt, a kínai lazac fekete és a coho lazac fehér színe között.

Az édesvízi lazacok egyre inkább ki vannak szolgáltatva az éghajlati válsággal összefüggő gyors változásoknak, és a Chinoo-Coho hibridek is egy ilyen változás következményei lehetnek. Úgy tűnik, hogy a folyó alacsony vízszintje az elmúlt száraz nyarak során késleltette a chinoo lazacok ívását. Ez azt jelentette, hogy a halaknak több idejük volt találkozni az ősszel ívó Coho lazacokkal, ami kereszteződéseket eredményezett.

Nem ez az egyetlen nyugati régió, ahol a lazacpopulációra hatással vannak az éghajlati viszonyok. Idén nyáron például több százezer fiatal lazac pusztult el az észak-kaliforniai Klamath folyóban, mivel az aszályos körülmények miatt egy élősködő elszaporodott, megtizedelve a populációt.

Forrás (independent)

search icon