Az éghajlatváltozás megnehezítheti a tengeri madarak táplálkozását
Az éghajlatváltozás megnehezítheti a tengeri madarak táplálkozását

A University College Cork (UCC) kutatói szerint a részben az éghajlatváltozás okozta zavarosabb vizek megnehezítik a tengeri madarak számára a halfogást.

Az Írország délkeleti partjainál fekvő Little Saltee nevű kis szigeten a kutatók apró nyomkövetőket erősítettek a manx shearwaters (atlanti vészmadár) tollára. A tanulmány célja az volt, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a víz alatti láthatóság a tengeri madarak azon képességét, hogy halakat és más zsákmányt keressenek. Ez az első olyan tanulmány, amely az óceán tisztaságának a tengeri madarak merülési képességeire gyakorolt hatását vizsgálta, mert az éghajlatváltozás következtében az óceánok egyre zavarosabbá válnak.

Jamie Darby, az UCC Biológiai Környezet- és Földtudományi Karának tengerökológusa, a tanulmány vezető szerzője kijelentette: “A bolygó óceánjainak kémiai és fizikai tulajdonságai természetellenes ütemben változnak, ami kihívások elé állítja a tengeri élővilágot. Az éghajlatváltozás egyik következménye, hogy óceánjaink nagy területei egyre zavarosabbá válnak.”

Darby és kutatócsoportja a fekete-fehér atanti vészmadár búvárkodási szokásait vizsgálta a helyi környezeti feltételek, például a felhőzet és a víz tisztasága függvényében. Több mint 5000 különböző merülést rögzítettek, és nyilvánosan elérhető adatbázisok segítségével számos releváns információt gyűjtöttek össze az időjárási mintákról és az óceáni körülményekről.

Forrás (enn.com)

search icon