Az egyik legjobb New York-i étterem is a vegán étrend mellett köteleződik el
Az egyik legjobb New York-i étterem is a vegán étrend mellett köteleződik el

New York egyik legjobb fine dining étterme, a három Michelin-csillaggal kitüntetett Eleven Madison Park lemond a húsról, és növényi alapú menüt vezet be, miután a séf, Daniel Humm és a tulajdonos szerint a modern élelmiszerrendszer egyszerűen nem fenntartható.

Az étterem a koronavírus-járvány idején bezárt, de most úgy készül az újranyitásra, hogy valószínűleg sokakat sokkolni fog a járvány előtti vendégei közül, akik a híres, gyakran húsközpontú ételeket kínáló amerikai konyha miatt látogatták az Eleven Madison Parkot.

Mindig is érzékenyen figyeltünk arra, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre, de egyre világosabbá vált, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszer egyszerűen nem fenntartható, sok szempontból. Egyértelmű volt, hogy mindazok után, amit az elmúlt évben mindannyian átéltünk, nem tudjuk ugyanazt az éttermet megnyitni. Úgy döntöttünk, hogy egy olyan növényi alapú menüt szolgálunk fel, amelyben nem használunk semmilyen állati eredetű terméket – minden ételünk zöldségekből készül, mind a földből, mind a tengerből, valamint gyümölcsökből, hüvelyesekből, gombákból, gabonafélékből és még sok minden másból.

mondta Humm az étterem weboldalán közzétett nyilatkozatában.

A hír egy újabb lökést ad azoknak, akik igyekeznek az embereket a húsfogyasztástól eltántorítani. Múlt héten az Epicurious főzős weboldal közölte, hogy nem tesz közzé új marhahúsrecepteket, mert aggódik amiatt, hogy a szarvasmarhatartás milyen károkat okoz a környezetnek, és hogyan gyorsítja fel az éghajlati válságot. Az Eleven Madison Park étteremtől eltérő, a spektrum másik végén számos nagy amerikai gyorsétteremlánc, például a Burger King is kínál már húsalternatívákat.

(Guardian)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon