Az elektromos autózás helyi szinten segít a legtöbbet
Az elektromos autózás helyi szinten segít a legtöbbet

Az elektromos járműveket széles körben az éghajlatváltozás mérséklésének kulcsfontosságú módjaként üdvözlik, de a csökkentett légszennyezés és az egészségi állapot javulásának kettős előnyeivel kapcsolatos kutatások eddig nagyrészt hipotetikusak voltak. A USC Keck School of Medicine kutatócsoportja most elkezdte dokumentálni az elektromos járművek bevezetésének tényleges hatását az első olyan tanulmányban, amely valós adatokat használ fel az elektromos autók, a légszennyezés és az egészség összekapcsolására.

Az USC Keck School of Medicine kutatói az egyik első olyan tanulmányt készítették el, amely kimutatta, hogy az elektromos autók használata a légszennyezés és a légzőszervi problémák valós csökkenésével jár. A kutatók nyilvánosan elérhető adatállományokat felhasználva elemezték a Kaliforniában zajló elektromobilitási folyamatokat, amikor az állam lakói gyorsan áttértek az elektromos autókra. Az eredményeket a Science of the Total Environment című folyóiratban tették közzé. Megfigyelték, hogy ahogy nőtt az elektromos járművek száma egy adott körzeten belül, úgy csökkent a helyi légszennyezettségi szint és ezzel a sürgősségi osztályok látogatottsága.

Amikor az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekről gondolkodunk, gyakran globális szinten gondolkodunk. De az a gondolat, hogy a helyi szinten végrehajtott változtatások javíthatják a saját közösségünk egészségét, erőteljes üzenet lehet a nyilvánosság és a politikai döntéshozók számára

– mondta Erika Garcia, PhD, MPH, a Keck School of Medicine adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője.

Az elektromos járművek bevezetésének hatásainak vizsgálatához a kutatócsoport négy különböző adathalmazt elemzett és hasonlított össze. Először is, a kaliforniai gépjárműügyi minisztériumtól szereztek adatokat zéró károsanyag-kibocsátású járművek számáról, és táblázatba foglalták az egyes körzetekbe 2013 és 2019 között minden évben regisztrált járművek teljes számát. Emellett adatokat szereztek be az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének levegőmonitorozó telephelyeiről a nitrogén-dioxid, a közlekedéssel összefüggő légszennyező anyag szintjéről és a sürgősségi osztályon tett asztmás látogatások számáról.

A kutatók azt mondják, hogy az éghajlatváltozás egészségre gyakorolt hatásairól igen nehéz beszélni, mert nagyon ijesztőnek tűnhetnek. Szeretnék ugyanakkor a közbeszédet az éghajlatváltozás enyhítése és az alkalmazkodás felé terelni.

(Forrás: keck.usc.edu)

search icon