A klímaváltozás tovább súlyosbíthatja a fertőző megbetegedések hatását
A klímaváltozás tovább súlyosbíthatja a fertőző megbetegedések hatását

A klímaváltozás súlyosabbá teheti az emberek között terjedő fertőző betegségek több mint felének hatásait – állítja egy, a Nature Climate Change folyóiratban megjelent kutatás.

Az emberiséget fenyegető 375 fertőző megbetegedésből így 218-at befolyásolhat a hőmérséklet növekedése, a csapadékmennyiség-változás, az árvizek, az aszályok és más, a globális felmelegedés által okozott vagy felerősített éghajlati kockázatok.

Az amerikai szakértők 1006 olyan egyedi útvonalat azonosítottak, amelyeken keresztül a klímaváltozás hatással lehet a kórokozók különböző terjedési útvonalaira, és emberi megbetegedéshez vezethet. A kutatás során 830 szakcikkben összesen 3213 specifikus példát találtak az éghajlati kockázatok által befolyásolt betegségekre.

A kutatók ez alatt nem csak fertőző, vírusok és mikrobák által okozott megbetegedéseket értenek, hanem például növényi vagy gomba allergének által kiváltottakat is. Utóbbiak a bőrt érintő és légúti megbetegedésekhez, például asztmához vezethetnek, és a felmelegedés, az árvizek és a viharok következményei súlyosbítják őket.

Kiderült, hogy a kórokozók által okozott megbetegedések 58 százalékát súlyosbítja valamelyik éghajlati kockázat.

Első helyen a globális felmelegedéssel járó hőmérséklet-növekedés állt, amely 160 megbetegedés hatását súlyosbíthatja. A csapadékváltozás és az árvizek is jelentős problémát okozhatnak – ezek 122, illetve 121 megbetegedést fokozhatnak. Szintén fontos az aszályok, a viharok, az erdők elvesztésének, valamint az óceáni változásoknak a szerepe, amelyek 43–81 megbetegedés hatását növelhetik.

Emellett a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás következményei az embereket is közelebb vihetik a kórokozókhoz – például ha nem áll rendelkezésre elég tiszta ivóvíz –, illetve gyengíthetik az emberi szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképességét is, a szervezetet érő stressz növelésén keresztül.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

search icon