Az élelmiszerek szén-dioxid-kibocsátását számolja ki egy új tanulmány
Az élelmiszerek szén-dioxid-kibocsátását számolja ki egy új tanulmány

A Leedsi Egyetem adattudósai olyan számológépet fejlesztettek ki, amely csökkentheti az élelmiszertermelés és -fogyasztás által generált szén-dioxid-kibocsátás mértékét. A kalkulátor, amelyet a Leeds City Council iskolai étkeztetési szolgáltatója tesztel, megkönnyíti az étkezési helyszínek és a vendéglátóhelyek számára az ételek szén-dioxid-kibocsátásának, földhasználatának és vízfelhasználásának becslését az összetevők alapján.

Az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 10%-a az általunk elfogyasztott vagy elpazarolt élelmiszerekhez köthető. Az út minden szakasza, a termőföldtől az asztalig hozzájárul az általános környezetterhelési hatásokhoz.

Meg kell próbálnunk figyelembe venni, hogy bizonyos élelmiszerek honnan származnak, mennyire feldolgozottak, vagy és így mennyire terhelik a környezetet

Mondta Alexandra Dalton, a kutatás egyik vezetője. A kutatást a Leeds Institute for Data Analytics (LIDA) és a Fogyasztói Adatkutató Központban végezték, amely során a kutatókat az érdekelte, hogy amikor élelmiszert vásárolunk, mennyire vagyunk tudatosak az adott termékkel kapcsolatában. Gyakran ugyanis nem gondolunk arra, hogy honnan származik, vagy hogy az élelmiszer-ellátási lánc milyen környezeti hatással jár.

Az étrendünkben végrehajtott apró változtatások, például a több gyümölcs, zöldség és növényi eredetű termék fogyasztása nagy változást jelentenek. Azonban azt is meg kell próbálnunk figyelembe venni, hogy bizonyos élelmiszerek honnan származnak, mennyire feldolgozottak, vagy hogy szezonjuk van-e.

A partnerség több új projekten dolgozik, amelyek célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem azáltal, hogy megkönnyítik a lakosok és szervezetek számára a tudatos élelmiszer-választást, támogatják a fenntarthatóbb élelmiszertermelést és csökkentik az élelmiszerhulladékot.

Az új partnerségben résztvevő szervezetek mindegyike, valamint sokan mások is hozzájárultak a jelenleg kidolgozás alatt álló, első városi szintű élelmiszer-stratégia megalkotásához. Az új élelmiszerstratégia tervezet formájában kerül közzétételre, és még ebben a hónapban konzultációra bocsátják a kutatás országában.

(forrás: www.leeds.ac.uk)

search icon