Az EU két új laboratóriumban vizsgálja a gépjárművekből származó kibocsátásokat
Az EU két új laboratóriumban vizsgálja a gépjárművekből származó kibocsátásokat

Az Európai Bizottság két új laboratóriumot adott át, hogy növelje az uniós piacon forgalmazott gépjárművek károsanyag-kibocsátásvizsgálatának kapacitását – közölte a brüsszeli testület.

Az olaszországi Isprában található Közös Kutatóközponton (JRC) belül működő két új laboratórium segíteni fogja annak meghatározását, hogy a járművek megfelelnek-e a vonatkozó uniós kibocsátási szabályoknak, és egyúttal javítják a járművek piacfelügyeletét szolgáló kapacitásokat is.

A 2015-ben kezdődött úgynevezett dízelbotrányra reagálva (amely feltárta, hogy a valós vezetési feltételek melletti kibocsátások egyes esetekben messze meghaladták a jogszabályi tanúsítási vizsgálat során mért értékeket), az Európai Unió 2018 májusában fogadta el a gépjárművek uniós jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről szóló rendeletet.

A rendelet szigorította a korábbi típusjóváhagyási rendszert, fokozta a típusjóváhagyások és vizsgálatok minőségét és függetlenségét, az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzését, és megerősítette a teljes európai felügyeleti rendszert.

A rendelet azt is lehetővé teszi az Európai Bizottság számára, hogy járműveket hívjon vissza, illetve a jogszabályok megsértése és a tagállamok mulasztása esetén autónként akár 30 ezer eurós bírságot szabjon ki.

(Forrás: thevip.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon